Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
910 vizualizari

Probabil că nu mulţi îşi amintesc cuvintele lui Morpheus către Neo din prima parte a trilogiei Matrix, parte a iniţierii lui mr. Anderson în ale lumii reale:
 

Cum defineşti ce este "real"?
Dacã vorbeşti despre ce poţi simţi, ce poţi mirosi, ce poţi gusta sau privi, atunci "real" sunt pur şi simplu semnale electrice interpretate de creierul tãu.
Asta e lumea pe care o ştii.


Aşadar, întrebarea mea este:
există o realitate dincolo de cea experimentată de noi prin simţuri?
Putem vorbi de un real universal valabil?
Ce ne facem cu acele aspecte ale lumii pe care simţurile noastre nu ne ajută să le experimentăm direct (cum ar fi undele radio ori radiaţia infraroşie)?

Ce înseamnă "real" pentru fiecare dintre voi?


Din fosta secțiune Q&A

in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Conform DEX-ului, realul ar reprezenta ceva care are o existență obiectivă, independentă de conștiință sau de voință, care există în realitate. Eu personal sunt convins de faptul ca realitatea este incomensurabil mai vasta decat ceea ce percepem noi prin amaratele noastre de simturi. Realitatea - cu tot ce exista in ea - este imensa, iar faptul ca noi nu o percepem in totalitatea ei - nici nu am avea cum - nu-i reduce din existenta. Daca un lucru este inaccesibil (deocamdata) simturilor si cunoasterii noastre asta nu inseamna ca el nu exista, iar marele mister al vietii este ca nu stim cat de vasta este realitatea. Probabil ca este infinita, cine stie, insa noi suntem datori sa impingem cat putem de departe limita cunoasterii acestei realitati. Oricum daca vreti sa aflati despre cateva conceptii filozofice legate de realitate accesati aceasta adresa

Din fosta secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Realitatea noastră este realitatea simţurilor noastre. Nu poate fi altfel.
 

Din fosta secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Realitatea este cu mult mai presus de simturile noastre. Cert este ca noi ne-am extins simturile cu ajutorul tehnologiei si vom continua sa ni le extindem. Totusi "realitatea" este o interpretare a creierului nostru... nu putem vedea dincolo de limitele configuratiei lui, chiar si prin tehnologie. Doar daca cumva am putea simti tot ce se intampla in Univers, atunci am descoperi adevarata Realitate, cea universal valabila.


Din fosta secțiune Q&A

...