Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
683 vizualizari

Temperaturi foarte apropiate de zero absolut au fost atinse in laborator. Dar ce principiu al fizicii - daca asta e situatia - impiedica ajungerea la o temperatura de -273 C ?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Sa incerc si eu o explicatie:

- Zero absolut este o notiune care provine din termodinamica, si reprezinta punctul de energie termica minima (dar nu 0 !), in care sistemul nu mai poate ceda caldura exteriorului. Energia termica a sistemului este generata de miscarea moleculelor acestuia. La valori foarte apropiate de zero absolut, agitatia termica produsa prin ciocniri reciproce intre molecule inceteaza, DAR moleculele si atomii continua sa vibreze slab datorita fenomenelor cuantice subatomice din interiorul acestora - numai ca aceasta energie nu mai poate fi extrasa, si in niciun caz pana la zero.

- Asa cum NU EXISTA VID ABSOLUT (dupa cum s-a demonstrat recent), NU EXISTA NICI ZERO ABSOLUT, opinia mea pur speculativa este ca la aceste valori extreme sistemul primeste energie (infinitezimala) la nivel cuantic din ciocniri cu particulele "fantomatice" efemere puse in evidenta din vid in experimentul mentionat.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...