Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Arta - Muzica - Film

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Nu cred să existe un răspuns definitiv la această întrebare. Fiind vorba de artă, lucrurile sunt destul de complicate. S-au scris nenumărate cărţi - şi nu cred că a lămurit vreuna problema - despre ce este arta. Dar dacă vorbim strict despre valoarea unei opere de artă, un tablou de Dali, de pildă, cred că nu e nicio îndoială că cei care cumpără stabilesc valoarea operei. Criterii? Ce criterii altele decât dorinţa de a avea şi putinţa de cumpăra?


Cred că întrebarea mai delicată este cea referitoare la valoarea unui artist: cine e mai bun dintre van Gogh şi da Vinci? Se poate vorbi astfel? Se poate face comparaţie între artişti?

Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Depinde despre ce valoare vorbim. In absolut nu se poate vorbi decat despre cea comerciala, oricare alta fiind pur subiectiva. Iar subiectiv vorbind, beauty is in the eye of the beholder. Desi judecand asa, statistica ne-ar putea duce in zone hazlii. Daca 95% din oamenii unui popor iubesc manelele, gasindu-le cantece frumoase, sensibile si pe gustul propriu, ce mai conteaza ca pentru celelalte 5 procente frumusetea artistica e de gasit in alta parte?


Referitor la comparatia intre artisti, ea devine posibila in interiorul unor curente. Nu-l pot pune pe Manet alaturi de Rembrandt, n-ar avea sens, dar cu siguranta pot emite judecati comparative despre Manet, Monet si Renoir intr-un tratat de istorie a impresionismului.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Valoarea unei opere de artă este categoric dată de cei care-o "consumă". Prin consum înţeleg trăirea, asimilarea, îmbunătăţirea şi de ce nu, perpetuarea mesajului inefabil prin care artistul a încercat să apropie publicul de Dumnezeu. Eu cred că cea mai mare parte dintre criteriile care stabilesc valoarea unei operare de artă sunt legate de latura noastră spirituală.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...