Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
698 vizualizari

Mi-a intrat printr-o notificare de browser un articol mai vechi de pe LiveScience pe tema asta, dar explicațiile de acolo nu mi se par suficiente. E pur și simplu caraghios ce se întâmplă cu mișcarea Flat Earth, iar recent au primit un plus de atenție prin publicarea unor articole și twitt-uri ironice, precum cel al lui Elon Musk, care se întreba acum câteva zile de ce nu există și o mișcare Flat Mars...

Ideea de bază a articolului pare a fi că avem tendința de a inventa conspirații și de a încerca să le demonstrăm autenticitatea prin orice mijloace, oricât de caraghioși am părea. 

Dar e suficientă explicația în cazul mișcării Flat Earth, când nici măcar teoria conspirației aferentă nu sună deloc atractiv?

Ce îi ”mână în luptă” pe acești oameni? Cum vedeți mecanismul psihologic din spatele fenomenului?

Senior (8.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Poate greșesc, dar din cunoștințele mele doar oamenii religioși cred că Pământul este plat. Eu n-am auzit niciodată un ateu care să aibă o astfel de convingere ridicolă. Religioșii, fie ei musulmani, evrei sau creștini, au o astfel de convingere deoarece ei cred orbește ce scrie în Coran, Tora, sau Biblie. Consideră o blasfemie să te îndoiești de cartea sfântă. Aceste convingeri ale pământului plat au degenerat și au prins tot mai bine la publicul naiv și datorită faptului că niște teologi au scornit diverse argumente cu pretenții de a fi logice în favoarea convingerii lor.
Mecanismul psihic din spatele convingerii că Pământul este plat, cred că este fix același mecanism din spatele oricărei convingeri religioase. Astfel de convingeri sunt rezistente la argumentația logică, e un soi de încăpățânare și cu siguranță trădează o imaturitate cognitivă, intelectuală. Oamenii religioși, cei habotnici în principal, au puține convingeri dar ferme. Au și o aroganță specifică ce-i împiedică să vadă, să înțeleagă și să accepte alte argumente contrare lumii lor imaginare.

Vineri două domnișoare/doamne martore ale lui Iehova mi-au bătut la ușă și după ce le-am spus că nu sunt interesat de iluziile lor religioase, m-au întrebat dacă nu cred într-un proiectant inteligent și spre surprinderea mea m-au întrebat ce părere am de faptul că Biblia a spus că Pământul este rotund cu câteva sute de ani înainte că acest lucru sa fie descoperit și confirmat de știință. Chiar m-au surprins cu această nouă abordare a lor. În principiu dogmele religioase sunt rigide, dar uneori acestea se schimbă în funcție de interesele lor. Dacă marii teologi vor începe să argumenteze că Pământul are forma unui cub, cei care azi cred că Pământul este plat vor crede că Pământul are forma unui cub. Cred că e vorba de puterea unora de a manipula pe cei imaturi atât cognitiv, cât și emoțional, iar acești oameni sunt ignoranți și naivi, fiind mai ușor să-i păcălești deca să-i convingi că au fost mințiți.
Junior (925 puncte)
...