Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
488 vizualizari

Majoritatea civilizatiilor lumii au avut aceeasi soarta. A venit un moment al istoriei in care puterea lor a scazut, au pierdut mare parte din teritoriile cucerite si in cele din urma si-au pierdut stralucirea, ajungand simple pagini in manualele de istorie.

Credeti ca exista o cauza comuna, universal valabila, o explicatie pentru tendinta generala de decadere a marilor civilizatii ori nu? Daca da, care ar fi mecanismele?

Credeti ca SUA va pati acelasi lucru?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Salut Antic,

Presupun că îți dai seama de complexitatea răspunsului pe care îl cere întrebarea ta. Eu mă îndoiesc de faptul că un răspuns cu adevărat satisfăcător la această întrebare s-ar putea formula aici, sau chiar și într-o singură carte.

Eu personal nu cred că îți pot răspunde la întrebare, însă aș putea ajuta curiozității tale prin câteva referințe.

Prima dintre ele este teoria mecanicii civilizațiilor în care avem un reprezentant de seamă: Neagu Djuvara. Oricât de complicat ar părea numele acestei discipline dânsul are darul de a o explica foarte pe înțelesul profanilor. Pe internet, dar mai ales pe youtube poți găsi multe interviuri realizate de domnul Djuvara cu privire la acest subiect.

O altă referință ar fi ”Istorie și utopie” a lui Emil Cioran. Însă ai putea să nu te rezumi doar la această carte a lui.

Alte referințe le poți găsi ușor pornind de la cele două de mai sus.

Mai multe detalii nu îti pot da in mod succint pentru că nu am nici loc, nici timp, dar mai ales nu am cunostințele necesare structurării unui răspuns complet, deși e un domeniu de interes și pentru mine.

Succes în căutări!


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...