Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3.5k intrebari

6.7k raspunsuri

15.1k comentarii

2.2k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
299 vizualizari

Cu toții am scos măcar o dată o sticlă de apă sau suc din frigider, prea rece pentru gâtul nostru.
Cum s-ar încălzi mai repede, cu dopul pus sau fără dop?
Nu aș vrea să luăm în considerare alți factori (caloriferul, soarele, etc. etc.)


Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii" (vechiul QA, acum inaccesibil).

a intrebat in categoria Fizica

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
S-ar încălzi mai repede fără dop, din motivele următoare:

1. Dopul împiedică circulația aerului între interiorul și exteriorul sticlei, deci aerul de deasupra lichidului rămîne rece mai multă vreme.

2. Dopul are el însuși o inerție termică (capacitate calorică), deci încălzirea se produce mai încet.

3. Dopul funcționează ca izolator termic și întîrzie încălzirea.

Diferența cu dop / fără dop este totuși minoră, nesemnificativă în practică. Mult mai importantă este, de exemplu, temperatura camerei.

Teoretic există și posibilitatea ca un dop să contribuie la încălzirea mai rapidă a sticlei, de exemplu dacă dopul e metalic și are o suprafață mare, astfel încît acționează ca un radiator. Dar dopurile normale nu fac asta.
a raspuns Expert (12.6k puncte)
editat de

...