Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
652 vizualizari
Ce înseamnă că o serie diverge? Dacă o serie tinde la infinit, nu se poate spune că e convergentă spre infinit? Care ar fi diferența dintre o serie care converge spre infinit și una divergentă care tinde la infinit?

Sunt multe astfel de serii în matematică?
legata de un raspuns la: Ajunge gandacul la destinatie?
Senior (8.1k puncte) in categoria Matematica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Da e un pleonasm. Seria prin definitie e considerat un sir obtinut prin insumarea unor termeni din alt sir.Iar convergenta seriei revine la convergenta sirului sumelor partiale iar in caz de limita scriem sub forma cunoscuta de suma la infinit .Deoerece divergenta se definste ca fiind neconvergenta catre o valoare finita putem spune ca o serie diverge daca nu converge.Putem spune ca o serie are suma ea putand fiind si infinit dar nu putem sa spunem ca ea converge daca suma e infinita.
Experimentat (2.3k puncte)
0 0
Da, înțeleg. Memoria mi-a jucat o festă. Din amintirile din liceu și facultate rămăsesem cu ideea că divergența e atunci când termenii succesivi ai seriei se duc în direcții diferite, dacă pot spune astfel. Și mai credeam și că o serie convergentă poate să tindă spre infinit, nu neapărat spre o valoare finită.

E clar că întrebarea mea a sunat complet aiurea.

Scuze și mulțumesc pentru lămuriri!
...