Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Novice (110 puncte) in categoria Stiati ca?-Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Avioanele sunt aparate de zbor cu motor (spre deosebire de planoare sau parapante care nu au motor), cu aripă fixă (spre deosebire de elicoptere).

Pentru a zbura, un avion trebuie să aibă o viteză relativă faţă de masa de aer în care se află, astfel încât pe aripa sa să se dezvolte forţe de suprafaţă de natură aerodinamică. Pentru simplificare, acestea sunt două: o forţă portantă şi o forţă de rezistenţă la înaintare. Forţa portantă este orientată către în sus iar forţa de rezistenţă la înaintare este orientată către în spate.

Astfel, asupra avionului în mişcare se manifestă patru forţe: greutatea sa, forţa de tracţiune generată de motor, forţa portantă şi rezistenţa la înaintare. Echilibrul (sau dezechilibrul) lor determină felul în care avionul evoluează: urcă, coboară, zboară orizontal, accelerează, se frânează sau îşi menţine viteza constantă.

Într-o primă accepţiune, două sunt legile care guvernează fenomenele despre care am spus mai sus: legea lui Bernoulli şi legea continuităţii.

În domeniul vitezelor mari, acolo unde fenomenul de compresibilitate a aerului produce efecte semnificative, apar aşa-numitele "unde de şoc" - zone unde curgerea aerului pe suprafaţa avionului prezintă discontinuităţi de presiune şi densitate - care afectează global poziţia şi echilibrul forţelor pe avion.
Novice (144 puncte)
Cum apare portanta?
...