Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
819 vizualizari
Este adevarat faptul ca un obiect nu reflecta decat partial sau deloc o unda cu o lungime de unda mai mare decat dimensiunea maxima a unui obiect?Care este rolul frecventei undei?Dar a amplitudinii?

Obiectul respectiv reflecta o unda cu aceleasi caracteristici ca si unda trimisa de sursa dar cu o anumita diferenta de faza?

Ce obiecte se pot detecta cu 2 radare in frecvente de 3GHz si 10GHz?

De ce radarul ce emite semnal in banda X-10GHz are o antena mai mica decat un radar ce emite in banda S -3GHz?

Anumiti electroni patrund prin obiect (daca nu este facut din material cu conductivitate electrica ridicata) si de aceea este posibila detectarea obiectelor coliniare cu sursa si obiectul initial(aflate pe semidreapta sursa-obiect initial)?
Novice (127 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Un obiect, chiar unul foarte reflectant și orientat cu normala spre radar, dacă e mai mic decît lungimea de undă, difractă puternic unda incidentă, adică o împrăștie în toate direcțiile, aproape în mod egal. Asta înseamnă, în cazul unui radar, că o fracțiune foarte mică din puterea emisă de sursă se mai întoarce spre detector.

Puteți face (sau imagina) un experiment într-o cadă cu apă liniștită, de exemplu cînd faceți baie. Ca sursă, produceți valuri mișcînd periodic sus-jos suprafața apei cu un deget (repejor, de cîteva ori pe secundă). Urmăriți cum se propagă valurile circulare și cum, cînd acestea ajung la o margine a a căzii, se reflectă înapoi. Marginea căzii e foarte lungă în comparație cu lungimea de undă (1 m în raport cu cîțiva centimetri) și astfel reflexia funcționează foarte bine. Dacă în schimb încercați să detectați reflexia de la un obiect mai mic, de exemplu un deget de la mîna cealaltă, veți observa că amplitudinea undei reflectate e mult mai mică, sau poate nici n-o veți putea vedea. La fel e și cu undele electromagnetice.

Parametrul important aici este lungimea de undă. Frecvența nu contează decît indirect, pentru că e legată de lungimea de undă. Iar amplitudinea nu contează deloc; reflectivitatea unei suprafețe e raportul dintre puterea reflectată și cea incidentă, iar dacă puterea incidentă se dublează, atunci se dublează și cea reflectată.

La reflexia undei pe un obiect aflat în repaus față de sursă frecvența se păstrează, deci și lungimea de undă (pe ținte mobile se produce efectul Doppler, dar la unde electromagnetice e greu de măsurat). Amplitudinea scade, din cauza reflectivității subunitare și a difracției. Faza se schimbă din două motive: pe de o parte lungimea traseului urmat de undă, iar pe de alta schimbarea cu 180° a fazei la reflexie.

La 3 GHz lungimea de undă e 100 mm. La 10 GHz e de 30 mm. Evident, unda cu lungime mai scurtă poate detecta obiecte mai mici. Limita de detectabilitate depinde de mai mulți parametri: geometria, poziția  și orientarea obiectului, reflectivitatea lui, puterea sursei, sensibilitatea detectorului, modul în care se face prelucrarea semnalelor, sursele de zgomot etc.

Antena unei surse de unde electromagnetice are dimensiuni care depind liniar de lungimea de undă. De aceea, dacă se folosește aceeași configurație a antenei, dimensiunile unei antene de 3 GHz sînt de 3,3 ori mai mari decît ale unei antene de 10 GHz.

Obiectele semitransparente aflate pe drumul dintre sursă și suprafața reflectantă scad din puterea care se întoarce la detector, și astfel pot fi puse în evidență. Dacă ele mai și reflectă ceva înapoi spre detector, atunci timpul de propagare e diferit și deci radarul le detectează separat.

(Nu am experiență directă cu radare, ci numai cu unde electromagnetice.)
Expert (12.9k puncte)
0 0
Faptul ca un obiect este mai mic decat lungimea de unda nu inseamna ca acel obiect nu poate fi efectiv lovit de unda si implicit nu este detectat de radar (antena unui radar transmite unde verticale)?

Aveti la indemana un desen tridimensional

1.prin care se poate explica ceea ce ati spus in primul paragraf?

2.care ne arata cum se propaga aceste unde verticale in spatiu?

Multumesc pt. raspuns.
0 0
Unde verticale?La ce va referiti?

In radiolocatie(din intamplare am facut armata la aceasta "specialitate") se folosesc doua antene.Prima "vede" distanta si azimutul(unghiul fata de directia nord), a doua "vede" distanta si inaltimea.

Primele RADAR foloseau antene care se miscau "intr-un fel de spirala" si foloseau coordonate cilindrice.Odata cu dezvoltarea electronicii detectia s-a putut face cu doua antene.
0 0

Nu am la îndemînă desene pentru cele două chestiuni. Pentru prima găsiți imagini pe internet, dar în transmisie, nu în reflexie (sau cel puțin n-am găsit eu la o căutare rapidă), iar situațiile sînt echivalente. Căutați de exemplu diffraction on aperture.

Obiectul mai mic decît lungimea de undă este „lovit” de undă, nu asta e problema. Problema e că unda reflectată de obiect nu mai e direcțională, ci se împrăștie în toate direcțiile, ceea ce micșorează drastic puterea undei care se întoarce la radar. Pentru chestiunea asta vă pot propune un experiment ușor de făcut sau doar de imaginat. La o distanță mare (100 m, de exemplu) punem două obiecte de aceeași mărime: o hîrtie albă și o oglindă. Trimitem spre ele fasciculul de lumină de la o lanternă. Dacă oglinda e orientată spre lanternă, reflexia ei o vedem foarte bine, e chiar orbitoare, dar reflexia de la hîrtie e mult mai slabă, poate n-o vedem deloc, pentru că hîrtia împrăștie lumina într-un unghi solid foarte larg. Aici fenomenul nu e de difracție, ca la radar, ci doar de reflexie difuză respectiv speculară, însă distribuția puterii în spațiu seamănă bine.

0 0

Buna seara ! Este vorba despre radare folosite pe nave maritime care afiseaza ceea ce detecteaza in doar 2 dimensiuni (in planul x0y).Nu poti afla inaltimea unui obiect in acest caz.

Din pacate imi lipseste imaginea propagarii acestor unde in spatiu.Mai caut pe net...:)

...