Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
603 vizualizari
Filmuletul de mai jos contine o sumedenie de informatii interesante. Sunteti de acord cu toate afirmatiile de acolo? Mie mi-a atras atentia chestiunea legata de viteza cu care trebuie lansat un glont pe Luna pentru a descrie o orbita de la nivelul solului lunar. Mi s-a parut mica viteza mentionata in clip, dar nu stiu ce calcule ar trebui facute pentru verificare. Si sunt multe alte informatii surprinzatoare ori, mai bine zis, contraintuitive...

Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
E vorba de prima viteza cosmica. Formula este

v=sqrt(g R)

unde g este acceleratia gravitationala la distanta R de centrul planetei.

In clip se spune ca este in jur de 1600 m/s pe luna (la suprafata), ceea ce mi se pare OK.
Pe Pamant este aproximativ 8 km/s. Pe luna g este cam 1/6 din valoarea pe pamant. Raza lunii este cam 1/4 din raza pamantului.
Deci viteza aia ar trebui sa fie 8000m/s impartit la radical din 24. Sau sa zicem impartit la 5. Adica 1600 m/s.  Au zis in jur de 1600, nu e valoarea exacta. Daca vrei valoarea exacta, introduci valorile in formula. Dar nu va fi mult diferita.

Nu e o viteza chiar asa de mica. E de aproape 5 ori viteza sunetului in aer. Nu e ceva obisnuit la un glont sau proiectil de artilerie.
Ce alte informatii ti se par contraintuitive?
Junior (872 puncte)
0 0
ce functie de g si R este sqrt?
0 0
Multumesc pentru explicatie.

Legat de intrebarea dvs., in primul rand ma gandesc la felul in care are loc expansiunea universului. Am mai citit cate ceva pe tema asta, si inteleg ca in zonele de vid galactic dintre marile aglomerari de galaxii, acolo unde nu prea se face simtita nici urma de gravitatie, viteza de expansiune e mai mare decat, sa zicem, intre doua galaxii vecine (Calea Lactee si Andromeda, de pilda) ori intre doua sisteme solare vecine (in acest caz nici nu mi-e clar daca are loc vreo expansiune). Pentru mine treaba asta este contraintuitiva, cel putin la o analiza superficiala, care nu ia in calcul felul in care actioneaza gravitatia la scara macrocosmosului.

Deci inteleg ca acel glont imaginar e condamnat la eterna singuratate, daca e tras undeva foarte departe de orice roi galactic, lucru care probabil ca nu s-ar intampla daca astronautul din poveste ar fi tras cu arma undeva intre Andromeda si Calea Lactee ori, cu atat mai putin, intre doua sisteme solare vecine...

Apoi, mai e si o chestiune legata de felul in care functioneaza stelele si anume faptul ca stelele mari ”se consuma” mai repede...
0 0
"sqrt" este de la square root. Adica radacina patrata. Este o prscurtare destul de comuna asa ca nu m-am gandit ca ar trebui explicata. In Excel de exemplu este numele functiei care calculeaza radacina patrata,

Nu cred ca expansiunea depinde de pozitia intre sau in galaxii. Este un fenomen la scara mare, roiuri de galaxii si peste.  Dar daca glontul e destul de aproape de o galaxie sigur ca va ajunge in apropierea unui corp masiv care sa-l atraga. Si cu atat mai mult daca e intr-un sistem stelar.

 In cazul stelelor viata lor depinde de masa initiala. Atat durata cat si ceea ce se intampla cu ele. Nu e relatie simplu lineara. La anumite praguri de masa, evolutia stelara se schimba. Nu e vorba neaparat ca se "consuma" ci poate exploda intr-o giganta rosie sau supernova de exemplu. Dar in general, o stea masiva va avea presiune si tempreatura  mai mare in interior, acolo unde au loc reactiile nucleare. Asta accelereaza rata reactiilor si permite o gama mai larga de reactii.
0 0
pai si e sqrt din produsul dintre g si R, sau din ce relatie intre g si R?
1 0

Sigur, produsul. Lipsa altui semn intre simboluri inseamna produs.

v= \sqrt {gr}

...