Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
680 vizualizari
Am aflat de curînd că textele cele mai vechi care se păstrează în limba bască datează din secolul 11. La fel multe alte limbi au documente scrise foarte timpurii: japoneza în secolul 8, franceza în secolul 9, ca să nu mai vorbim de egipteană, greacă, chineză, care au texte vechi de mii de ani.

De cîte ori se întîmplă să aflu de astfel de texte vechi îmi amintesc că pentru română avem abia scrisoarea lui Neacșu, din secolul 16, care are deci o vechime de doar cinci secole (va împlini 500 de ani în 2021), și îmi pare rău că strămoșii noștri nu s-au învrednicit mai devreme să ne transmită mesaje peste timp.

Aș fi vrut să știu și eu ce gîndeau românii vechi, de acum 1000 de ani sau mai devreme, cum vorbeau, cum trăiau, ce necazuri și ce bucurii aveau, ce planuri își făceau, ce atitudini aveau, cum era organizată societatea, cum se luau deciziile publice, cum arăta viața de familie, ce meșteșuguri aveau, cum își dezvoltau cunoașterea etc. etc. Sigur, avem alte urme păstrate de la ei – podoabe, clădiri, obiecte de cult etc. –, dar cuvîntul scris e cea mai bună unealtă pe care o aveau pentru a transmite gînduri și idei complexe. Din păcate n-au folosit-o.

De bine de rău, românii de azi lasă în urma lor o mulțime de texte scrise, atît în formă virtuală (digitală) cît și în formă fizică, deci probabil urmașii noștri vor avea acces la ce gîndim noi mult mai bine decît avem noi la gîndurile înaintașilor noștri.

Întrebarea mea este: ce altceva vor dori urmașii noștri să primească de la noi? Ce ar trebui să facem noi cei de azi pentru a le fi mai de folos generațiilor viitoare? Nu vorbesc neapărat de generațiile viitoare de români, ci de oameni în general.
Expert (12.9k puncte) in categoria Istorie
0 0
Foarte bună întrebarea și nu e deloc simplu de răspuns.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Istoricii viitorului, asa cum spuneati si dvs., nu vor duce lipsa de material de studiu. Ba chiar imi inchipui ca se vor scrie studii dintre cele mai diverse si mai haioase pe baza cantitatii uriase de date pe care o genereaza acum locuitorii Pamantului.

Daca e sa formulez si un raspuns concret, tot ce imi trece prin minte sunt lucruri pe care cred ca noi, pamantenii, nu le facem cum ar trebui in prezent. Nu si lucruri care nici macar nu ne trec prin cap si care ar fi bine sa fie facute.

Totul tine de ceea ce va rezerva planetei Terra viitorul.

De pilda:

- daca predictiile oamenilor de stiinta cu privire la evolutia climei se vor adeveri, oamenii viitorului se vor intreba, desigur, cum au putut diriguitorii planetei sa fie atat de "orbi" si sa nu le pese de ceea ce lasa, dpdv al mediului, in urma lor generatiilor viitoare; in concluzie, ar fi de dorit sa le lasam oamenilor de maine o planeta cat mai putin poluata, cat mai curata, cu cat mai putine emisii de gaze cu efect de sera...

- o solutie energetica curata si virtual inepuizabila (imi imaginez populatiile anului 2100, aflate intr-o criza energetica profunda, intrebandu-se cum Dumnezeu de nu s-au investit mai multi bani in cercetarea fuziunii nucleare, ori cum de nu au fost puse la punct retele energetice globale bazate pe forta vantului, a apelor ori pe lumina solara)...

- am putea utiliza la maxim (si asta chiar e un lucru posibil de facut la nivel individual), in mod colaborativ, resursele de calcul ale computerelor planetei, in scopuri, sa le spunem, nobile, precum SETI@home sau Folding@home (chiar ma intreb de ce nu doneaza deja fiecare cetatean al planetei conectat la Internet parte din puterea de procesare a calculatorului de acasa, si asa foarte putin utilizata, in asemenea scopuri? Ce ne opreste? Nestiinta? Nepasarea?)
Senior (8.1k puncte)
0 1
Nu stiu de unde ati luat informatia ca oamenii ar fi responsabili de cresterea efectului de sera datorat emisiilor poluante; sper ca nu din mass-media sau din campaniile de dezinformare (sa nu zic "prosteala") publica ale lui Al Gore, eternul candidat al presedentiei SUA...
...