Mulțumesc pentru răspuns și pentru trimiterea la acel articol.
Eu abia zilele trecute m-am învrednicit să fac în sfîrșit experimentul, deși de mult mă tot gîndesc la el. Așa că nu am date pentru vară, ci doar pe astea din timpul iernii.
Ce m-a surprins este că în perioadele cînd nu fac nimic (de exemplu cînd dorm) masa corporală descrește mult mai rapid decît mă așteptam. Eu aș fi crezut că masa corporală e practic constantă în perioadele cînd nu mănînc sau beau nimic, cînd nu mă duc la veceu și cînd nu transpir intens. Dar am constatat că graficul meu e plin de pante descrescătoare, toate cu aproximativ același unghi, și anume descreșteri de circa 40 g/h, adică echivalent cu aproape 1 kg/zi.
Mi-am pus întrebarea: cît din descreșterea asta vine din eliminarea de apă (respirație și transpirație) și cît vine din eliminarea de carbon? Am făcut și un calcul, din care reiese că aproximativ o treime (13 g/h) e pierdere de carbon și restul de apă. Calculul e simplu și se bazează pe următorii parametri, din care unii îi știam și alții i-am luat de pe internet:
- volumul de aer inspirat și expirat în condiții de relaxare: 12 L/min
- fracțiunea de CO2 în aerul inspirat: 0,4%
- fracțiunea de CO2 în aerul expirat: 4%
- volumul a 1 mol de gaz: 24,5 L
- 1 mol de C: 12 g
Am lucrat în ipoteza că singura sursă de oxigen molecular este aerul inspirat (am considerat că oxigenul din apă rămîne în apă) și că tot carbonul produs în urma metabolismului celular este eliminat sub formă de CO2. Nu știu ce rol joacă digestia în toată povestea asta și am neglijat-o.
Din calcul mi-a ieșit că un adult elimină 13 g/h masă sub formă de carbon prin respirație, în condiții de relaxare. Pe timp de efort cantitatea crește de cîteva ori, în funcție de intensitatea efortului, de exemplu de circa 5 ori la un efort intens.