Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari

În peregrinările mele de weekend pe Internetul românesc, am ajuns să citesc un interviu la Gândul cu fizicianul Cristian Presură.

 

Am citit acolo, printre altele, despre vechea meteahnă a predării ştiinţelor exacte, ruptura de "viaţa reală" a conceptelor din fizică, matematică ori chimie.

 

Printre comentariile postate la acel articol am dat peste un exemplu foarte frumos de "aducere" în concret a conceptelor plictisitoare din matematică-informatică.

 

E vorba de ideea că unele dintre ruterele care delimitează reţele mari ale Internetului folosesc pentru a găsi calea optimă pe care să trimită datele între reţelele de calculatoare un algoritm matematic celebru.

 

În lumea reţelisticii, a celor care configurează rutere, care au certificări CISCO ş.a., protocolul respectiv de rutare poartă numele de BGP (Border Gateway Protocol), pe când în lumea algoritmicii predată la orele de informatică elevilor li se pomeneşte de algoritmul lui Dijkstra (un algoritm matematic prin care se stabileşte un drum de cost minim între două noduri ale unui graf).

 

În fine, ideea, pe care deja o intuiţi, este că dacă elevul află de la bun început la ora de informatică faptul că algoritmul lui Dijsktra, pe care trebuie să îl implementeze în C++ ori Pascal, este folosit de ruterele puternice din Internet pentru a transporta pachetele pe rute optime între calculatoare din China şi SUA, atunci e posibil să manifeste mult mai mult interes pentru altfel plictisitoarea oră de informatică.

 

Şi acum întrebarea mea: ce alte concepte aparent inutile predate pe la diverse ore de ştiinţe exacte ar putea fi introduse de maniera asta, şi care ar fi analogiile cu lumea tehnologiei moderne prin care ar putea fi făcute mai "comestibile" elevilor şi studenţilor

Senior (8.1k puncte) in categoria Diverse

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Eu cred ca toate ar trebui introduse in felul asta.
Junior (872 puncte)
...