Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
3.0k vizualizari

Am întâlnit de curând un cuplu cu un copil cu ochi albaştri, deşi ei aveau ochi căprui. Nu-i cunosc, nu ştiu nimic despre ei, aşadar, la limită, poate era copilul altcuiva.

Dar asta m-a făcut să mă întreb în care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca un cuplu să nască un copil cu ochi albaştri.

Senior (11.9k puncte) in categoria Biologie

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
(Nivelul raspunsului este genetica clasa a 9-a)  genele de ochi albastri sunt recesive, iar genele de ochi caprui gene dominante(cele care domina, "au prioritate"). Culoarea ochilor va fi data de gena dominanta, daca exista, iar daca nu,  va fi data de genele recesive astfel:

AA - ochi caprui cu ambele gene dominante(doua gene de ochi caprui)

Aa - ochi caprui, cu o gena dominanta(caprui) si una recesiva(albastri)

aa - oci albastri, cu ambele gene recesive.

La imperecherea dintre doi indivizi cu AA AA (ochi caprui cu ambele gene dominante) vor putea avea copii AA AA AA AA (toate combinatiile) 100% ochi caprui cu ambele gene dominante

aa cu aa asemanator, dar pt ochi albastri

Aa si aa (ochi caprui cu o gena dominanta si una recesiva si ochi albastri) vor exista combinatiile Aa Aa aa aa (50% ochi caprui cu gene recesive de ochi albastri si 50% ochi albastri)

Situatia la care te referi tu: Fiecare dintre cei doi parinti are Aa Aa (ochi caprui dar au si gene recesive de ochi albastri). Copii posibil vor fi AA Aa Aa aa , adica 25% aa (ochi albastri).
Novice (112 puncte)
0 0
si ochii verzi? dar negri? aprofundeaza un pic sa vezi ce interesanta e genetica de la medicina, nu din liceu. Si tot pe acolo gasesti cum faci testul de paternitate pe baza grupelor de sange. Pe langa ABO si Rh, mai sunt cateva sisteme de departajare.

p.s. e interesant sa intalnesti un cuplu cu ochii albastri si urmasul sa fie cu ochii caprui :))
...