Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
663 vizualizari
Personal am fost auzit ambele variante, si anume ca acest colesterol ar fi extrem de periculos atunci cand valorile lui trec de un interval recomandat (interval destul de stramt), cat si varianta ca este doar un alt parametru care poate afecta sanatatea doar in cazuri extreme. M-ar interesa o parere mai avizata, sau un studiu stiintific care sa faca lumina putin.
Novice (339 puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Colesterolul este necesar organismului intrucat participa la diverse functii: intra in componenta membranelor celulare, participa la transmiterea impulsului nervos printr-o mai eficienta izolare a tecii de mielina, participa la formarea bilei care la randul sau este implicata in absorbtia substantelor liposolubile dintre care amintesc vitaminele liposolubile A, D, E, K, este un precursor important pentru sinteza mai multor hormoni etc.

 

Dar, un colesterol intr-o concentratie prea mare este daunator organismului.

 

Recomandarile in ceea ce priveste colesterolul se modifica odata la cativa ani. In prezent, recomandarile se bazeaza pe nivelul LDL colesterolului (care este una din multele forme de colesterol), al trigliceridelor, HDL colesterolului. Dar un nivel al colesterolului luat izolat nu ofera foarte multe informatii. Aceste niveluri trebuie asociate cu bolile pacientului, cu motivul care a dus la controlarea nivelului de colesterol, cu beneficiile si riscurile care ar aparea in urma introducerii unui medicament contra colesterolului.

 

Nu voi intra in detalii pentru ca este mult de discutat, iar recomandarile sunt specifice fiecarui domeniu medical in parte.

 

In mare, exista un colesterol „rau” LDL (Low Density Lipoprotein) care, la un anumit nivel, este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a aterosclerozei, bolilor coronariene si a complicatiilor care rezulta in urma acestor boli. Exista si un colesterol „bun”, colesterol HDL (High Density Lipoprotein) care are rol protector.

 

Colesterolul este influentat, in principal, de ceea ce mancam, motiv pentru care primul pas in tratamentul unui colesterol ridicat (in cazurile simple) este un regim alimentar. In functie de problemele pe care le prezinta o persoana se poate incepe un tratament medicamentos.

 

Recomandarile sunt putin diferite de la o tara la alta. Nu stiu care sunt recomandarile actuale in Romania. Exista un ghid pentru pacienti pe site-ul Societatii Romane de Cardiologie care raspunde destul de bine la intrebarile principale legate de colesterol. Ultimul ghid al Asociatiei Americane a Inimii privind colesterolul (publicat in noiembrie 2013) il gasiti aici, dar este destinat medicilor si este destul de complicat.

 

Daca aveti o intrebare „mai” precisa sau alte nelamuriri, va raspund cu placere in masura timpului disponibil.

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Imi dau seama ca am enuntat cam vag intrebarea. Intre timp am apucat si eu sa ma documentez mai bine. Sunt uimit ca exista material romanesc bun pe tema asta. O sa arunc un ochi. Multumesc mult pentru raspuns, eu gasesc cu mai mare dificultate un site romanesc de medicina cu continut de calitate. E plin de amatori si de pseudomedici.
...