Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
Timp de un an, în fiecare zi la amiază, măsurăm cu precizie la ce oră trece soarele la meridian. În România asta înseamnă momentul în care soarele se află exact spre sud. Observăm că ora trecerii soarelui la meridian nu este în fiecare zi exact aceeași, ci în cursul unui an fluctuează.

1. Cam cît de mari sînt aceste fluctuații? Mai precis, dacă luăm ziua în care soarele trece la meridian cel mai devreme și ziua în care trecerea are loc cel mai tîrziu, cît credeți că e diferența de oră între cele două treceri? Secunde? Minute? Ore?

2. Care sînt cauzele fluctuațiilor?
Expert (12.9k puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Momentul zilei in care Soarele trece pe la meridian variaza in decursul unui an din doua motive:

 

1. Forma traiectoriei Pamantului in jurul Soarelui.

Aceasta traiectorie este o elipsa. Asta face ca Pamantul sa nu aiba fix aceeasi viteza de-a lungul miscarii sale de revolutie. La periheliu (pozitia cea mai apropiata de Soare) are viteza de 30,3 km/s, la afeliu de 29.3 km/s.

 

2. Inclinatia planului ecuatorial terestru fata de planul in care se misca Terra in jurul Soarelui (23.44 grade)

Fiecare dintre aceste doua cauze duc la o modificare zilnica a orei la care Soarele trece la meridian, modificare ce poate fi trenscrisa intr-o ecuatie numita Ecuatia timpului care are forma graficului ca in figura de mai jos.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Equation_of_time.svg

 

Conform observatiilor Soarele "se grabeste" cel mai mult pe 3 noiembrie  si este cel mai "lenes" pe 11 februarie. Diferenta fiind de cca 30 minute. Evident ora exacta la care atinge meridianul depinde de locul unde se afla observatorul (in orice zi la Sulina se va observa mai devreme cam cu 30 de minute decat la Beba Veche, ca sa nu mai zic de diferenta enorma intre orasele din estul Poloniei si cele din vestul Spaniei unde diferenta ajunge cam pe la 2 ore, desi ambele au CET ca ora oficiala, in sensul ca vara, in Polonia amiaza este pe la 13.30 iar in Spania la 15.30)

 

Fiindca veni vorba de ora oficiala, observatorul, care sta cu ceasul in mana si ochii pe cer, trece si el in martie si octombrie de la ora de iarna la cea de vara si invers. Asta face ca vara sa se mai adauge o ora la ora la care este amiaza. Adica Soarele trece cel mai tarziu la meridian (cf orei oficile) pe 25 iulie (in jurul orei 13.18 pentru o seama de orase din Romania). Diferenta despre care este vorba in intrebare creste la o ora si 23 minute.

 

In concluzie: daca se tine seama de trecerea la ora de vara diferenta este de 1 h si 23 minute, daca nu se face trecerea de la ora de iarna la cea de vara diferenta este un pic mai mare de 30 de minute. Eu am votat prima varianta.

Junior (984 puncte)
0 0
Felicitări!

Am uitat să precizez că măsor cu un ceas care nu se ajustează pentru ora de vară. Așa-mi trebuie. În Japonia nu există oră de vară, deci se explică de ce am uitat, și oricum astronomii de nicăieri nu folosesc ora de vară decît pentru a face conversii (de exemplu pentru public sau ca să știe la ce oră să-și pună ceasul să sune pentru o observație), iar calculele și le fac cu alte ore. De altfel obiceiul ăsta al decalării orei vara e din ce în ce mai discutabil; avantajele sînt puternic eclipsate de dezavantaje.
Miscarea Soarelui pe bolta.
...