Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
6.1k vizualizari
Cum este corect:

"Simona este jucătoarea română cel mai bine clasată din istorie"

sau

"Simona este jucătoarea română cea mai bine clasată din istorie?"

Cum se face acordul in acest caz?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

2 Raspunsuri

9 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Acolo aveți adverbul cel mai bine, iar regula e simplă: adverbele nu au gen, deci nu-și schimbă forma după genul altor cuvinte și ca urmare nu putem vorbi de un acord, pentru că adverbele nu se acordă niciodată cu nimic. Singura variantă considerată corectă în limba literară e cel mai bine clasată. Cu asta răspunsul gramaticii normative s-a încheiat.

Și totuși... Regula aceasta s-a născut din constatarea că, în majoritate zdrobitoare, în uzul limbii adverbele nu se acordă cu nimic. A impune această constatare ca regulă absolută înseamnă a face o simplificare și o extrapolare cu forța a limbii, doar pentru că e mai ușor, psihic vorbind, să ai reguli puține și fără excepții. E ca și cum ai impune printr-un standard ca toate foarfecile să se facă numai pentru dreptaci, doar pentru că e mai ușor să ai un singur fel de foarfecă.

În cazul de față probabil adverbul este perceput de vorbitori ca avînd calitățile unui adjectiv, prin influența adjectivului (participiului) învecinat. Așa aș explica eu acordul „neregulamentar”.

Există și ezitarea inversă, cazuri cînd un adjectiv sau un participiu nu mai este acordat pentru că e perceput ca fiind adverb: cel mai afectată de potop a fost Moldova, specialiștii cel mai căutați etc. Iarăși, gramatica normativă spune categoric că acordul trebuie făcut: cea mai afectată, cei mai căutați. Dar uzul are ezitări. În legătură cu asta am pus acum cîțiva ani o întrebare serviciului de consultanță al Institutului de Lingvistică din București și mi s-a răspuns că problema cauzei acestei ezitări încă nu pare să fi fost analizată de lingviști.

Expert (12.9k puncte)
0 2
Vi s-a ridicat mingea la fileu, aţi dat un smash şi aţi punctat. Doresc să vă întreb dacă în "limba voastră-i o comoară" există termenii de locuţiune adverbială sau adjectivală?
0 0
Sugeraţi cumva că am vreo înţelegere "behind the scenes" cu AdiJapan pentru a-i "ridica întrebări la fileu"? Nu înţeleg de ce priviţi totul în cheie competiţională. Aici cu siguranţă nu e cazul...
0 0
Iar AdiJapan este într-adevăr un "Senior". Inegalabil :)
0 0

Termenii locuțiune adverbială și locuțiune adjectivală există. Dar nu văd care e relevanța lor la întrebarea de față. Vă referiți poate la faptul că locuțiunile adjectivale nu-și schimbă forma după gen și număr? La comparativul de superioritate și-o schimbă: persoanele cele mai cu scaun la cap. Dar calitatea de adjectiv sau adverb nu se deduce exclusiv din forma flexibilă sau inflexibilă, ci și din rolul jucat în relație cu alte cuvinte. Chiar și un adjectiv invariabil ca gri sau atroce ne putem da seama că e adjectiv și nu adverb din faptul că determină un substantiv, nu un verb.

Partea cu fileul nici eu n-am înțeles-o, dar nici nu insist.

0 0

goguv- Nici vorbă să insinuez că aveţi vreo înţelegere cu cineva, dumneavoastră păreţi un om corect, doar puţintel rigid. Sunt convinsă că presupuneaţi că va răspunde şi d-ul A.J., ceea ce este un lucru de lăudat. A.J.- Pe undeva se amintea şi de tenis şi exprimarea mea a fost un fel de felicitare pentru răspuns.

0 0
Ok. Am inteles. O urmariti si dvs. pe Simona ...
2 plusuri 0 minusuri

Cu asemenea ezitări avem de-a face în exprimarea superlativului relativ (grad de comparaţie al adverbului, dar şi al adjectivului) care se formează cu ajutorul demonstrativului cel.

Reguli:

1. dacă intră în componenţa unui adjectiv, flexionează (= are forme diferite pentru masculin / feminin, singular / plural): problema cea mai disputată, ideile cele mai bune; segmentul cel mai analizat, segmentele cele mai colorate  (unde „segment” fiind substantiv neutru, va cere masculin la singular, feminin la plural).

2. dacă intră în componenţa unui adverb, formantul cel este invariabil: el a scris cel mai repede, ei au scris cel mai repede; ea a scris cel mai repede, ele au scris cel mai repede. 

Novice (343 puncte)
...