Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
3.3k vizualizari
Am devenit si eu in ultimele luni de zile, ca pobabil majoritatea romanilor, fan Simona Halep. Urmaresc de multa vreme tenis de camp, mai ales competitiile masculine, iar faptul ca acum o sportiva din Romania castiga turnee importante e o incantare.

Tocmai s-a terminat turneul de la Doha, turneu de tip duty free castigat de Simona, adica, din cate inteleg, turneu in care tara gazda nu impoziteaza sportivii (asa am auzit pe la TV, de unde si intrebarea mea).

Deci am dedus de aici ca in majoritatea turneelor premiile castigate de tenismani sunt impozitate de tara in care este gazduita competitia? Asa este? Ori sportivii romani au si vreo obligatie fiscala in Romania pentru premiile castigate peste hotare?
Senior (8.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 1
Credeţi că a jucat pentru România sau pentru contul ei din România?
0 0
Salut!

Chiar si pentru veniturile din astfel de premii, sportivul poate sa se organizeze ca un fel de Persoana FIzica Autorizata. In acest caz, suplimentar cotei de 16% se mai calculeaza si plateste si sanatatea in cota de 5,5%. Avantajul este ca isi poate deduce din venit cheltuielile ocazionate de desfasurarea activitatii: antrenor, hotel, transport, etc. In functie de venituri si cheltuieli poate calcula cum e mai avantajos.

Presupun ca aceste cheltuieli sunt destul de insemnate. La 300 E cazarea (el si antrenor) la care se adauga masa si terenul de antrenament daca nu merita sa vina in tara, Simona Halep nu ar trebui sa cheltuie mai putin de 300.000 E pe an. Daca se aduna si impozitul, ramane cu maxim jumatate din cat castiga.

In acest context, nu stiu cei din afara topului 100 cu cati bani raman, deci tenisul nu e chiar asa de profitabil.

Desi este un turneu duty-free, de cota de impozitare nu scapa. Totusi, Romania nu este cel mai rau exemplu, in alte state cu impozit progresiv, se ajunge pe la 40% (la 10 milioane - 4 mil impozit!). De aici si succesul unor state ca Monaco unde chiar se merita sa fii rezident in astfel de situatii. La urma urmei, statul o fi ajutat-o in vreun fel?

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Salut !

Nu cunosc situatia particulara, dar iata ideile de principiu:

- Daca premiul este acordat din Romania, este aplicabil impozitul unic de 16%, impozitare prin retinere la sursa. Sunt exceptate premiile sub 600 ron.

- Daca premiul este acordat din alta tara, se retine la sursa impozitul prevazut legal iar premiatul incaseaza suma neta. Numai ca premiul poate fi impozitat a doua oara si in tara de rezidenta, in cazul in care nu exista o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu tara platitorului (de aici si preocuparea unor sportivi si vedete de a obtine rezidenta in tari fara impozite pe venit sau cu impozite mici).

 -Daca este duty-free, inseamna ca premiile sunt nete, nu se impoziteaza la sursa - probabil ca platitorul este inregistrat intr-o zona libera sau intr-o tara cu impozit pe venit zero.
Senior (8.7k puncte)
...