Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari

[...] Stephen Hawking vorbeşte într-o lucrare nouă, citată de Nature, despre inexistenţa găurilor negre, aşa cum le prezintă teoria acum, şi despre existenţa unor găuri gri care nu absorb materia şi energia, ci o reţin o perioadă înainte de a fi eliberată din nou în spaţiu. „În teoria clasică, nu există scăpare dintr-o gaură neagră, dar în teoria cuantică se poate ca energia şi materia să scape“, afirmă Hawking.
 

http://www.nature.com/news/stephen-hawking-there-are-no-black-holes-1.14583

http://adevarul.ro/tech/stiinta/stephen-hawking-parintele-gaurilor-negre-nu-exista-gauri-negre-1_52e37b76c7b855ff56c7ff09/index.html

Senior (8.7k puncte) in categoria Stiati ca?-Fizica
1 0

Mie mi se pare că una spune Hawking şi Nature, alta Adevărul. Hawking - că nu există orizontul evenimentelor, Adevărul - că nu există găuri negre, ceea ce-i cu totul şi cu totul altceva :)

Cred că în presa românească găurile negre vor deveni curând istorie :)

0 0

Salut prieteni !

Cel mai semnificativ din noua interpretare a lui Hawking mi se pare a fi "eliminarea" singularitatii - o problema nerezolvata a fizicii.

 

[...] Dacă Hawking are dreptate, ar putea să nu existe nicio singularitate în nucleul găurilor negre; în schimb, materia ar fi temporar ţinută în interiorul orizontului aparent, mişcându-se gradat către centru. "

 

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/80-fizica/5919-stephen-hawking-orizontul-evenimentelor-gaurilor-negre-este-incompatibil-cu-mecanica-cuantica.html

 

2 0
Salut prieteni !

Zilele trecute a provocat rumoare afirmatia prof. Laura Mersini-Houghton , cum ca stele masive nu sucomba in gauri negre - cum zice teoria curenta - din cauza ca, inainte de colapsul decisiv, se produce o explozie care imprastie prea mult din masa si energia lor. Cu aceasta solutie (demonstrata matematic, zice profa), s-ar rezolva si conflictul intre fizica relativista si cea cuantica, eliminandu-se singularitatea.

http://guardianlv.com/2014/09/scientist-believes-black-holes-do-not-exist/

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Gaura neagră se pote compara cu un corp negru: util în calcule care nu necesită precizie foarte mare, dar inexistentă în realitate.

De exemplu, în calculele curente soarele este asimilat unui corp negru, deşi în realitate el este un corp gri.
Junior (941 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Găurile negre nu sînt altceva decît stele de o densitate enormă și temperatură pe măsură.  Un mic exercițiu de raționament: Te afli la o oarecare distanță (trei metri) de o sirenă în funcție, iar pe sensul spre sirenă dinspre tine, vîntul ajuge să depășească viteza sunetului, chear în proximitatea sirenei; oricît de intens ar fi sunetul, tu n-o vei auzi. Cam așa stau lucrurile și cu găurile neagre. Piticile albe sînt stele foarte dense și foarte calde, iar îmingînd raționamentul mai departe, ajungem la găuri negre.
Experimentat (3.3k puncte)
1 0
Scapi din vedere un element logic de bază: interpolările dau rezultate bune pe când extrapolările trebuie să ţină cont de domeniul de aplicabilitate.

Cu alte cuvinte în prezent cunoaştem două tipuri de legi ale fizicii unele aplicabile la scări mari şi altele la scări mici. Găurile negre au fost definite prin extrapolarea legilor fizicii universului mare trecând limita domeniului de aplicabilitate în zona legilor universului mic, adică în acest caz, raţionamentul nu poate fi împins mai departe pentru că avem altă problemădecât ceadefinită iniţial.

Un exemplu ar fi să discutăm despre proprietăţile apei lichide la -200 grade celsius.
0 0
Stephen Hawking este in viata doar pentru a raspunde acestor intrebari. Din punct de vedere medical el este un miracol, iar individual doar creierul lui a dus la acest miracol.

  Cand l-a avut ca "partener" pe Susskind care a demonstrat matematic ca informatia nu se pierde in gaurile negre, el a mai avut o ghicitoare de rezolvat. Asta l-a tinut in viata. Matematic nu a adus argumente ca el sau Susskind au dreptate ci a concluzionat ca nici unul nu avea - informatia se transmite in universuri fara gauri negre. O sa mai avem surprize de la el pentru ca aceste puzzle-uri il tin in viata si inca nu a spus totul. Practic Susskind il tine in viata. Daca acesta nu concluzioneaza altceva nu vom mai auzi nici de Hawking.
0 0
Două erori:

- ceea ce îl ţine în viaţă este interfaţa care îi permite să comunice cu noi.

- nu există alte universuri. ele sunt numai ipoteze teoretice.
0 0
Interfata este DOAR pentru a comunica in scris.

Multi-versuri este ipoteza lui.

  Poti argumenta erorile ?
0 0
Duă părerea mea, legile fizicii sînt unitare și aceleași la scară mare cît și la scară mică. Ceea ce face ca legile fizicii clasice să nu explice comportamentul particulelor la scara microcosmosului (lumea cuantică), după părerea mea, se datorează unor influențe și fenomene necunoscute  din lumea subatomică și care, normal, nu sînt luate în calcul.
...