Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
3.0k vizualizari
M-am gandit la aceasta intrebare fiindca traim intr-o perioada in care prinde contur ideea ca ne putem prelungi durata de viata printr-un stil de viata sanatos, si anume, in principiu, prin sport, hrana echilibrata, cat mai putin stres si un somn suficient de lung si odihnitor. Tocmai lucruri pe care modernismul le face destul de greu accesibile, dar pe care, in principiu, oamenii din vechime (pre-civilizatie, antichitate, evul mediu) le faceau prin natura modului lor de viata cotidian.

Cu toate acestea, citesc tot mai des despre faptul ca in ultima suta de ani durata medie de viata a pamantenilor a crescut simtitor, gratie progreselor din medicina (vaccinuri, medicamente) si civilizatiei in sine (apa menajera potabila, locuinte incalzite iarna, etc.)

Ma intreb totusi daca exista date cu privire la durata de viata a oamenilor in vechime, si nu ma  refer la durata medie, ci la durata de viata a celor care beneficiau de conditii optime de trai (sa zicem ca aveau un acoperis deasupra capului, hrana si aveau norocul sa nu contacteze boli grave pe perioada vietii), in masura in care asta era posibil atunci. Pe logica de mai sus, ar trebui sa vorbim de cifre apropiate de cele din prezent. Iar daca nu e cazul, de ce se intampla asta?
Senior (8.1k puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Societatea de azi are o idee superficiala despre sanatate si originea bolilor,  chiar si asa este cu mult mai inaintata fata de cei cu 30 de ani in urma.

Stilul de viata sanatos este f. bun dar are limitele lui, prelungeste viata cu 6-8 ani peste medie.

Singura speranta sa depasim aceasta limita este cercetarea stiintifica, dar, societatea nu a inteles bine acest lucru, dovada este ca nu-l cere cu insistenta guvernelor.

Omul primitiv nu mereu a trait linistit, este o iluzie populara a omului modern, viata era extrem de dura, iar scheletele persoanelor din neanderthal aveau multe fracturi, o viata violenta si dura.

In acest articol exista un tabel cu speranta oamenilor din diferite epoci.

http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy

Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Salut!

Cred ca nu se poate face o delimitare exacta a duratei de viata "a celor care beneficiau de de conditii optime de trai" pentru ca boli aparent banale sau care acum sunt eradicate de catre medicina moderna produceau pagube foarte mari. De ex, ciuma ca e mai cunoscuta aparea si daca mancai bine sau aveai un trai decent. Dar asta este o boala grava.

De fapt, ce inseamna boala grava? La urma urmei si o banala carie sau o otita poate duce la complicatii grave. Chiar si o gripa la anumite persoane da complicatii. Strabunica din partea mamei mele a avut doua fete care au murit in primii 2 ani de viata din cauza gripei sau cel putin asa credea ea. Deci aceste persoane ar vi avut acum o viata mai lunga

Daca stam si excludem acele boli, in principiu, se atingeau varste rezonabile, dar cati? Mult prea putini

Se remarca din intrebarea ta tendinta de viata sanatoaasa, sport, etc. Eu personal cred in viata echilibrata, nu neaparat in aceste alimente minune mai degraba un produs al marketingului (exista articole pe net). Sa fim rezonabili, chair niste coji si ce mai e sa fie asa mega-fantastice?

Acum, daca mergi si spui ca acei 2 litri de apa pe zi nu aduc mari beneficii, esti privit ca un om care nu stie ce vorbeste. Sau zaharul, ce mare diferenta este daca e alb sau brun atata timp cat pui 4 lingurite in ceasca?
Novice (138 puncte)
...