Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
8.5k vizualizari
Ce anume masoara o centrala termica de apartament dpdv al presiunii apei in instalatie si in ce fel? Ce inseamna ca in instalatia de incalzire avem o presiune de 1,5 bari?
Senior (8.1k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Revin si cu un scurt comentariu, ca sa aduc intrebarea in concret...

Am avut o problema cu o centrala termica de apartament, iar cei de la service mi-au recomandat aerisirea caloriferelor si verificarea presiunii in instalatie. Asa am ajuns sa ma joc putin cu presiunea apei, care variaza intre 1,5 si, am constatat, aproximativ 2 bari in timpul functionarii.

Imi e clar faptul ca exista montat un manometru pe circuit, ca pe ciclul de incalzire apar cresteri de presiune, dar ce as vrea sa imi lamuresc e ce inseamna 1,5 bari in instalatie.

Simplificand, as intreba altfel. Sa presupunem ca am un circuit inchis circular, orizontal, cu diametrul circuitului de 2 metri si cu diametrul tevii de 2 centimetri. Ce presiune am in circuit (plin cu apa)? Se schimba ceva daca tin circuitul in plan vertical? Ce se schimba cand scot 100 ml de apa din circuit?
0 0

Salut, goguv!

Sper să fie binevenite și să-ți fie de ajutor cunoștințele mele.

Această presiune de 1,5 bar, pe lângă lipsa aerului din circuit, este o necesitate pentru buna funcționare a întregului ansamblu de încălzire. Un motiv pe care-l găsesc este evitarea fenomenului de cavitație care poate conduce negreșit la deteriorarea pompei care asigură circulația agentului termic (a apei din instalație).

Consider că presiunea rămâne neschimbată într-un circuit închis (oricare ar fi dimensiunile, lungimile, diametrele) indiferent de planul în care se află acesta și că ea este dictată de valoarea presiunii apei care a fost introdusă în circuit. Instinctual, m-am gândit să dau exemplul unei camere de bicicletă umflată la o anumită presiune.

Atunci când se scot acei 100ml din circuit va rezulta o valoare mai mică a presiunii din respectiva instalație.

Microcentralele termice conțin un vas de expansiune. Rolul acestui vas este de a prelua dilatările termice ale agentului termic din instalație. Odata cu creșterea temperaturii agentului termic va crește și volumul acestuia, ceea ce va conduce negreșit și la creșterea presiunii din instalație. Astfel se pot explica fluctuațiile de presiune (o valoare mai mică a presiunii atunci când microcentrala este în repaus și o valoare mai mare a presiunii atunci când încălzește agentul termic).

 

În cazul în care unii dintre dumneavoastră considerați că am greșit, rog a fi corectat.

0 0
Cred ca greutatea in a-mi explica notiunea de presiune in cazul lichidelor (spre deosebire de gaze), vine din faptul ca lichidele sunt practic incompresibile. Daca introducand aer intr-o camera de bicicleta acesta se distribuie in intreg volumul camerei si, pe masura ce introducem mai mult aer, presiunea creste, densitatea de aer crescand (si asta in tot volumul, deci putandu-se vorbi de faptul ca aerul apasa cu aceeasi forta in orice punct pe peretii camerei de bicicleta), daca schimbam discutia la lichide (apa), atunci cand am introduce apa intr-un circuit, aceasta va ocupa exact volumul introdus si se va distribui la cel mai jos nivel posibil, ca inaltime, din cauza gravitatiei.

Deci as vrea sa imi lamuresc la ce nivel se manifesta presiunea unui anumit volum de lichid introdus intr-un anumit circuit ... pana la ce punct pot merge cu comparatia cu cazul gazelor?

Vorbiti, domnule Radu, de valoarea presiunii apei care a fost introdusa in circuit. Cum s-ar calcula asta?
0 0
Domnule goguv, nu cunosc un mod de calcul pentru determinarea presiunii respective. Stiu doar că aceasta poate fi indicată prin intermediul unui manometru. Mai multe detalii nu vă pot da.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...