Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 2 minusuri
26.9k vizualizari
Ce proprietate comuna au acele metale care sunt atrase de magneti, spre deosebire de metalele care nu sunt atrase?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Metalele atrase de magneti ( sau elemene fero-magnetice ) sunt FIERUL ( Fe ), NICHELUL ( Ni ) si COBALTUL ( Co ) deoarece , nucleul pamantului este format din aceste 3 metale . Nucleul planetei este intr-o permanenta miscare de rotatie si atomii acestor elemente creaza niste " linii de forta " in jurul lor  care strabat mantaua si scoarta planetei pana la suprafata  ; aceste "linii" sunt mai puternice la poli decat la ecuator ; fapt expliat datorite careia ne putem orienta dupa busola ( pentru ca aceaste se orienteaza perpendicular cu liniile magnetice formate de catre nucleu . ).  Metalele atrase de magneti naturali [ respectiv oxizi de fier ( Fe3 O4 ) ] sunt Fe , Ni  , Co { fier , nichel si cobalt } sau metale fero-magnetice / metale platinice . La fel ca si aceste 3 metale , si aliajele ce contin Fe , Ni si Co sunt atrase de magneti .
0 0
Ce treaba are nucleul pamantului cu explicarea feromagnetismului?Ce inseamna ca liniile de forta, expresie folosita initial de Faraday dar care astazi se numesc linii de camp, sunt mai puternice?Se scrie "linii de forta", cu doi "i" si "atomii acestor elemente".

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Pt ca sunt metale feroase si metale neferoase.

Fierul este metalul cel mai raspandit pe Pamant si, in afara de aluminiu, este cel mai abundent in scoarta terestra. Principalele minereuri de fier sunt : hematitul, magnetitul (magnetul natural), sideritul, taconitul si pirita.

Metale care nu contin fier se numesc metale neferoase. Acest grup include aproximativ 70 de elemente, de la aluminiu- metalul cel mai raspandit in scoarta terestra – pana la elementele artificiale cum este plutoniul, care nu se gaseste niciodata in natura.

Senior (6.9k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Pai si atunci inseamna ca metalele care nu contin fier nu sunt atrase de magneti? Daca e asa, ce e special cu fierul?
Senior (11.9k puncte)
0 0
Pt ca sunt metale feroase si metale neferoase.Ce mai vrei????Cauta pe Google.Ca eu daca dau raspuns spuneti ca e copy-paste de pe alte siteuri si cereti administratorilor sa fiu depunctat.
4 plusuri 0 minusuri

Salut Quark !

O intrebare buna, mi-am pus-o si eu la un moment dat ..

O sa-ti ofer raspunsul la nivel atomic, dar mai interesant ar fi daca ne-ar explica cineva ce se intampla la nivel cuantic...

Dupa comportamentul lor in camp magnetic, materialele se impart in 3 categorii:

- feromagnetice;

-neferomagnetice - care se impart la randul lor in diamagnetice si paramagnetice;

Explicatia: In substantele enumerate, atomii (moleculele in cazul altora) joaca rolul unor dipoli magnetici, niste micro-magneti. Atomii acestor substante in camp magnetic sunt caracterizati de 2 momente magnetice, cel propriu si cel indus de campul magnetic exterior aplicat.

In cazul in care momentul magnetic propriu este aproximativ egal cu cel indus de campul electric exterior, substanta este paramagnetica, iar daca momentul magnetic propriu este zero, substanta este diamagnetica. Evident, in cazul materialelor feromagnetice, momentul magnetic propriu al atomilor este mult mai mare decat cel indus.

In continuare, influenta acestei situatii asupra comportamentului substantelor in camp magnetic este mai amplu de explicat, DAR este de retinut ca din aceasta situatie rezulta o caracteristica numita PERMEABILITATE MAGNETICA. La materialele paramagnetice si la cele diamagnetice, aceasta este fixa si cunoscuta, dar la la cele feromagnetice, ea variaza in functie de intensitatea campului magnetic aplicat - aparand fenomenul de HISTEREZIS.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Bravo Truth.Nota 20 si vot pozitiv din partea mea.Eu nu am atita rabdare ca tine sa le explic.PA
0 0
buna sunt nou si ai explicat destul de ok pentru unii truht insa nui inteleg pe uni nu au rabdare sau cred ca dau copy paste inseamna ca nu au incredere de sine
0 0
TRUTH ai perfecta dreptate
0 0
De ce sulfura de mangan e foarte magnetica desi manganul nu e magnetic ?
0 plusuri 0 minusuri

rxmnsy vbecfe bna bf bhdbhf dsjzsvgj asjgyvb

 

Novice (105 puncte)
...