Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
607 vizualizari

Am văzut la televizor multe feluri de reclame.

sau

Am văzut la televizor multe feluri de reclamă.

Experimentat (2.2k puncte) in categoria Limba Romana

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Cred că varianta corectă este "tipuri de reclame". Dar poţi spune "mai multe variante ale unei reclame". Cred că se subînţelege un acord între "tipuri" şi "reclame" - ambele la plural.

Dar poate e vreo şmecherie pe care doar un pasionat de limba română ne-o poate dezvălui.
Senior (11.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Faptul că există două feluri de a spune același lucru nu trebuie să vă ducă la ideea că unul din ele e neapărat greșit. În cazul de față ambele variante sînt cît se poate de corecte. Între ele există o foarte mică diferență de nuanță, care de obicei se poate neglija:

- Cînd folosim singularul înseamnă că luăm acel substantiv ca denumire generală a unei categorii de obiecte, iar fiecare subcategorie o vedem ca pe o variantă a aceluiași obiect general sau reprezentativ: soiuri de trandafir, tipuri de galaxie, specii de mamifer.

- Cînd folosim pluralul ne uităm la multitudinea de obiecte diverse și le clasificăm după felul lor: soiuri de trandafiri, tipuri de galaxii etc.

Ca idee, iată cum se decide dacă ceva e corect sau nu în materie de limbă: se urmărește manifestarea îngrijită a limbii (de obicei cea scrisă, dar nu numai) și dacă o anumită exprimare are o frecvență semnificativă, sau în orice caz e mai mult decît accidentală, atunci e corectă. Unii cred că există rațiuni superioare care determină ce e corect și ce nu. De exemplu, unii probabil își imaginează că există comisii (de lingviști sau de academicieni) care stabilesc norma. Nu există. În schimb există lingviști care observă uzul și ne oferă concluziile la care au ajuns, prin intermediul dicționarelor, gramaticilor, îndrumarelor, manualelor etc. Asta e limba literară: varianta de limbă folosită în exprimarea îngrijită și apoi constatată și descrisă de lingviști. Altfel spus, nu lingviștii fac norma, ci vorbitorii, iar lingviștii doar o constată. E drept totuși că aceste lucrări ale lingviștilor, ca orice lucru făcut de om, nu sînt perfecte, adică nu reflectă fidel și detaliat uzul. (Vorbesc aici de norma limbii. Norma ortografică e altă poveste; pe aceea o stabilesc lingviștii. Sau ar trebui.)

În cazul concret al construcțiilor de care vorbiți, și singularul și pluralul sînt amîndouă foarte frecvente în uzul îngrijit, deci sînt corecte.

Expert (12.9k puncte)
1 0
În cazul de față avem de a face și cu sensul cuvântului "reclamă". Prin acest cuvânt se poate înțelege și activitatea prin care se face publicitate dar și rezultatul acestei activități. E diferența care în engleză duce la existența a două cuvinte diferite: advertising și commercial.
 Prin urmare, depinzând de ce vrea să spună cel ce face afirmația, ambele sunt corecte formal, dar ele diferă ca sens.  Forma de singular ar însemna, stricto sensu, reclamă de diferite feluri: mincinoasă, credibilă, mascată, gratuită, guvernamentală, agresivă etc.
 Forma de plural exprimă trăsături ale produselor activității de reclamă, ale reclamelor adică. Reclamele în acest sens pot fi simpatice, plictisitoare, enervante, bine sau prost făcute, haioase etc.
Presupun ca in exemplul pe care l-ati dat ati vrut sa spuneti "tipuri de mamifer".
1 0
„Reclamă” e un caz particular în care într-adevăr diferența dintre singular și plural poate fi interpretată și așa cum spuneți dumneavoastră: activitate / produs, deși singularul poate fi în același timp numele generic al produsului. Dar aceeași diferență de nuanță apare și în celelalte exemple pe care le-am dat, doar că e mai mică. De exemplu, cînd spunem „soiuri de trandafir”, acel trandafir este unul generic, e întreaga specie a trandafirilor, cu toate soiurile ei. Cînd spunem „soiuri de trandafiri” la plural ne referim la plantele individuale care se împart în soiuri.

Am corectat greșeala cu mamiferele, mulțumesc.
...