Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
1.9k vizualizari
Sa zicem ca as fi student si incep sa invat programarea computerelor? Exista domenii diferite, cumva delimitate, din care sa aleg si in care sa ma specializez?
Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei
1 0
Salutare,
nu ți se pare puțin ciudat să te gândești la o specializare înainte de a-ți forma baza ?

O seară bună !
0 0
exact. Din moment ce pune aceasta intrebare inseamna ca e momentul sa isi caute alt job, departe de IT:)
1 0
Întrebarea era una generică. Am trecut de mult de vremea facultăţii. Nu trebuie decât să citiţi cu atenţie ce scriu ceilalţi şi vă scutiţi de  efortul de a comenta inutil.
4 0
Nu este nici pe departe un efort si chiar daca ar fi nu ar fi inutil.
Iti voi si explica de ce.
In primul rand am comentat primul, deci nu aveam cum sa fiu atent la ce scriu ceilalti. In al doilea rand eu nu-mi fundamentez raspunsurile pe ceea ce cred altii. Pot cadea de acord cu ei, intr-adevar, iar apoi sa imi schimb parerea. Dar cand dau un raspuns nu ii astept mai intai pe altii sa vad ce au de spus, pentru ca altfel nu ar mai fi raspunsul meu.
In alta ordine de idei demersul meu nu este unul inutil pentru ca el vine sa semnaleze o conduita des intalnita la romanii de o anumita varsta. Planificarea excesiva, care in final nu foloseste nici macar la facerea primului pas. Se priveste atat de departe in viitor catre culmi atat de inalte si de luminoase incat uitam sa mai si purcedem la drum. Ne place sa ne imbatam cu perspective bombastice de genul "criptografie si chestii legate de informatica teoretica (in mare parte), intrand in domeniul securitatii si analizei computationale (eficienta, complexitate, etc.), programele de Computer Science au diferite ramuri destul de bine separate: AI (artifficial inteliigence), CogSci (cognitive science), SE (software engineering), etc.", dar uitam esentialul: "sa trecem la treaba" cum spune un personaj de televiziune ridicat la rang de vedeta.

Cu alte cuvinte, daca ai fi ipoteticul personaj descris de tine in enuntul intrebarii, n-ar fi mai bine sa te apuci sa programezi ceva, orice, iar daca iti face placere, sa performezi pana ajungi si la domeniile mai sus citate ?

Hai sa vedem ce au raspuns si ceilalti, pe care mi-i indici ca puncte de reper.
Toiag spune ca daca vrei sa inveti programare sa te orientezi care nu stiu ce programe universitare. Nimic mai fals. Nicio facultate nu te invata sa programezi (eu am facut doua, ambele cu reputatie, dar experientele personale sunt rareori relevante). Varianta cu site-urile de job-uri pica asisderea, din simplul motiv ca ele sunt relevante (cel mult) pentru situatia actuala a pietei muncii, nu si pt cea din viitorul apropiat. Doar stim toti ce repede se schimba tehnologiile, nu ?

Cip bate si el moneda pe facultate. Repet: e pierdere de timp. Ca sa nu ma mai dau exemplu pe mine, pt ca nu se cade, iti pot spune ca toti cei pe care ii cunosc in domeniu si care sunt foarte apreciati dpdv profesional au invatat programarea pe genunchi in camera din camin nu pe bancile facultatii. Unii dintre ei chiar au renuntat la facultate si nu au facut deloc rau. Nu incurajez asta pentru ca nu e decat pentru cei care au intr-adevar capacitati intelectuale deosebite.
Buuun !
De restul raspunsului lui Cip nu prea ma pot lega pentru ca desi presupun ca inteleg ce a vrut sa spuna, nu vreau sa speculez, sau sa divaghez. Cunostintele lingvistice pe care le etaleaza m-ar face rezervat in a pleca urechea la sfaturile lui.
Cip, nu-ti fie cu suparare dar ghilimelele la practice nu-si au rostul, parantezele le folosesti abrambura, "hyper-" este de fapt "hiper-", desi puteai sa renunti lejer la elementul acesta, iarasi paranteza (!?) in loc de ":" si tot asa pana la sfarsit. Cu un astfel de aranjament stilistic nu vei convinge pe nimeni.

P.S. Quark, cand tu vii cu o astfel de replica la o problema de principiu si simpla pe deasupra, precum cea ridicata de mine mai sus, dovedesti ca tu de fapt asteptai un anumit tip de raspunsuri. Nu-i nimic in neregula cu asta, dar trebuia sa specifici asta in formularea intrebarii.

O seara placuta in continuare !
0 0
Îmi pare rău să constat asta, dar eşti pe lângă subiect, iar un anumit narcisist şi un sentiment al autosuficienţei te împinge în a te justifica fără sens. Întrebarea e una la care cineva care lucrează în domeniul IT şi posedă ceva cultură de specialitate ar putea să ofere un răspuns rezonabil. Non-răspunsul tău din ambele comentarii nu ajută pe nimeni care se raportează la întrebare.
Sincer, mi se pare inutil să continuăm acest dialog, deci îl declar închis.
0 0
E ciudat ca numesti asta un dialog, atat timp cat replicile tale nu au fost decat atacuri personale. Nu te-ai putut rupe absolut deloc de implicarea afectiva si in schimb sa incerci a purta o discutie de principiu. Daca ai fi putut lasa la o parte vanitatea sau complexul persecutiei, ai fi observat ca eu nici macar nu am facut referire la tine si nici nu m-am grabit sa TE critic. Eu am criticat o anume stare de fapt.
Cat despre non-raspunsul meu eu consider ca este "cel mai raspuns" pentru ca este cel mai simplu si apuca problema de la radacina: pune mana si programeaza si dupa aceea vei si descoperi incotro te indrepti. (Nu tu, ci personajul fictiv).

P.S. Asculta sfatul meu: in anumite medii se poate discuta si fara sa arunci cu pietre. Eu n-am facut-o. De ce ai face-o tu ?

2 Raspunsuri

1 plus 1 minus
Daca nu stii pe ce cale ti-ar placea sa o apuci cu programarea, uita-te orientativ la masterele din domeniu: cele de la facultatile de informatica sau de calculatoare.

Daca te intereseaza o specializare cu recompense materiale semnificative, foloseste site-urile de joburi si vezi ce predomina printre cerinte.
Novice (163 puncte)
1 plus 1 minus
Sigur ca exista, insa depinde de facultate cate (si daca) ofera.

Poti face chestii "practice", aplicatii, etc. si sa intri in servicii (la o firma de soft care nu e hyper-specializata), ceea ce pare sa fie si alegerea cea mai comuna. Sau poti face partea computationala in diverse domenii (fizica, chimie, biologie, etc.). Sau poti face criptografie si chestii legate de informatica teoretica (in mare parte), intrand in domeniul securitatii si analizei computationale (eficienta, complexitate, etc.).

De asemenea, din cate stiu, programele de Computer Science au diferite ramuri destul de bine separate: AI (artifficial inteliigence), CogSci (cognitive science), SE (software engineering), etc.
Junior (647 puncte)
...