Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Am descoperit cu oarecare surprindere că un ins ce nu are mai mult de 65 de kg are diabet. Nefiind interesat de subiect, aveam impresia că dintre cei supraponderali se "aleg" victimele diabetului.
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
exista mai multe tipuri de diabet (ex: zaharat, bronzat), produse, in mare, prin dezechilibre hormonale. ma voi concentra asupra diabetului zaharat.

o definitie mai simpla diabetului zaharat ar fi: inregistrarea de valori constant peste 110 mg/dL ale glicemiei (glucoza, o glucida simpla, prezenta in sange), dimineata pe nemancate, chiar si fara a exista un exces alimentar (exemplu de exces: dupa o noapte in club unde ai baut vodca si suc de mere, si ti-ai mai luat si o shaorma dupa).

glicemia scade in principal prin patrunderea glucozei in celule, si utilizarea ei ca substrat in producerea de energie (glicoliza) sau depozitarea acesteia (sub forma de glicogen, in muschi si ficat). glucoza este principala sursa de energie pentru creier (in celulele caruia patrunde fara ajutorul insulinei), si ficat si muschi (in care patrunde cu ajutorul insulinei, care actioneaza pe niste receptori). insulina este un hormon secretat in sange de anumite celule din pancreasul endocrin (celule beta-pancreatice), ce ajuta astfel in metabolizarea glucozei.

diabetul zaharat apare cand:

1. fie insulina produsa si secretata nu este in cantitate suficient de mare (pancreasul endocrin a fost distrus, de exemplu dupa un episod de pancreatita, ce afecteaza atat componenta endo- cat si pe cea exocrina; sau rezervele de insulina au fost epuizate, sau maximul de insulina posibil secretabila de o celula a fost atins). acesta se mai cheama diabet zaharat insulino-dependent, sau juvenil;

2. fie receptorii pentru insulina de la nivelul tesuturilor insulino-dependente nu o mai recunosc (sunt distrusi, ori modificati in vreun fel, din cauze genetice sau dobandite). acesta se mai cheama diabet zaharat insulino-independent, sau cu rezistenta la insulina, sau adult;

in acest de-al doilea caz se poate afla cunostinta ta.

mai exista si diabetul zaharat al gravidelor, care poate precede aparitia unui diabet zaharat tip 2.

asadar:

cauze mai intalnite:

dieta cu exces glucidic (carbohidrati lenti/complecsi: paine, paste, cereale, dar si rapizi/simpli: zahar, dulciuri, fructe) , pancreatita care distruge partea secretanta de insulina a pancreasului pentru 1;

defecte genetice (din familie, caz in care diabetul poate aparea si la varste foarte mici: 4-5 ani) sau dobandite (interactiuni medicamentoase?) pentru 2;

pentru a evita:

ai grija cu dulciurile, dar si cu celelalte alimente care pot stimula excesiv secretia pancreatica (necesara pentru a digera proteine si lipide: carnuri grase, organe, in principiu orice cu grasime), sau pe cea biliara (mai exact, contractia veziculei biliare; muraturi, varza)
Novice (318 puncte)
0 0
Mai citind una alta, am înţeles că nu este nicio legătură între consumul de dulciuri şi diabet. Dar, e drept, dacă devii supraponderal, riscul de a avea diabet, statistic, creşte.
...