Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
829 vizualizari

Daca viteza de evadare la nivelul sferei Schwartzschield este egala cu viteza luminii, orice corp ce cade (venind de la infinit) intr-o gaura neagra ar trebui sa aiba aceeasi viteza. Bineinteles, aceasta genereaza niste paradoxuri matematice. Haideti sa ne punem creierele la contributie, poate iese ceva...

De exemplu. orice obiect ce cade intr-o gaura neagra ar urma sa depaseasca masa infinita in momentul trecerii de nivelul "orizontului evenimentelor"

Asta ar implica, printre altele, si faptul ca nu ar putea trece niciodata de acel nivel, pentru ca timpul local (timpul "simtit" de corpul in cadere) ar fi incetinit pana la 0.

De asemenea, mai implica si ca o gaura neagra in acceptiunea curenta (punct geometric cu densitate infinita) nu se poate forma, deoarece in procesul colapsului gravitational, timpul materialului in colaps s-ar incetini deasemenea pana la 0 in chiar momentul trecerii prin orizontul evenimentelor.

Si in locul unui obiect cu dimensiuni nule, am obtine un obiect asemanator cu o sfera goala in interior, cu diametrul golului egal cu "orizontul evenimentelor", si densitatea de cca 1 masa solara la 10 km cubi. Daca mai putem vorbi despre dimensiuni in acele conditii, fireste...

Novice (313 puncte) in categoria Terra-Univers

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Bună întrebarea! Sunt curios care vor fi răspunsurile.

Din punctul meu de vedere, necesitatea ca viteza de evadare să fie egală cu viteza de cădere de la infinit şi, în consecinţă, necesitatea ca un corp ce cade de la infinit spre o gaură neagră să atingă viteza luminii, demonstrează că nu există găuri negre, pentru că niciun corp nu poate cădea în gaura neagră, deci găurile negre nu se pot forma. Numesc această stare de fapt drept argumentul cosmogonic împotriva existenţei găurilor negre. Dar mai am argumente, după cum se poate vedea în topicul de pe Scientia pe care am abordat problema.

Novice (287 puncte)
0 0
Buna Abel, ma bucur sa te intalnesc (si) pe-aici. N-am mai intrat pe astronomy de mult, pe de o parte pentru ca nu stau mult intr-un loc, pe de alta ptr ca n-am gasit ce cautam...desi sunt convins ca mai au aparut chestii interesante intre timp si p-acolo...Intre timp mai mi-a venit o idee, dar o sa mai deschid un topic pe-aci despre asta
0 plusuri 0 minusuri
Aici e vorba de o piatră filozofală cu repercursiuni asupra teoriilor actuale din cosmologie nu din biblie. „ Poate D-zeu să facă o piatră așa de mare, ca nici el să nu o poată ridica?”                                                                                                                       Dogmele actuale cu viteza luminii, viteză limită în univers sau că masa unui corp crește spre infinit la atingerea vitezei de deplasare egală cu viteza luminii sau că timpul se oprește la atinderea vitezei luminii; sînt doar niște dogme, credințe.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Nu sunt de acord ca c=viteza limita=credinta, dogma. In schimb, teoria gaurilor negre este doar o teorie; e deci perfectibila; de asemenea, e posibil ca sa existe un factor de corectie care sa previna infinitatile si impartirea la zero, dar pana acum, in toate experimentele facute si observatiile asupra Universului, nu s-a observat nici o neconcordanta care sa implice ca relativitatea generala n-ar fi exacta pana la a 'nspea zecimala. Cel mai bun exemplu, acceleratorul de la CERN; Daca calculele erau inexacte, fascicolul de protoni sau ioni ar fi iesit mintenash de pe traiectorie. Desigur, poate ca factorul de corectie care previne infinitatile sa fie undeva dupa a 'tspea zecimala, mdeh, ca si Newton a avut dreptate pana nu demult. Dar deocamdata operam cu ce avem, ca se potriveste binishor. Ceea ce am intrebat eu, era insa daca stie cineva, cumva, mai bine decat mine legile care se aplica acolo, la Orizontul Evenimentelor. Eu nu sunt infailibil. Vreau efectiv sa aflu daca ceea ce stiam eu pana acum este corect sau nu. Am citit o gramada si am cautat ani de-a randul. Dar nu sunt matematician sa pot calcula eu insumi chestiile astea. Dupa cum am vazut, din ce stiam eu, apar contradictii flagrante. Dar poate ca ceea ce stiu eu nu este corect. Poate ca nu am inteles bine. De aceea intreb.
0 0
Găurile Negre chear există!  Aș avea o întrebare : Poți să auzi sunetul unui fluier aflat la o oarecare distanță de tine, în condițiile în care vîntul bate cu  peste 350 m/s pe sensul dinspre tine spre fluier,  orice putere ar avea fluierul?
0 0
Eu nu am spus ca nu exista "ceva" care se comporta, vazuta de la distanta, asemanator cu gaura neagra prezisa de Schwarzschild; problema e ca, potrivit cu ce spune TRG, o gaura neagra nu se poate forma astfel incat sa devina un punct geometric; ar trebui sa "inghete" chiar inainte de a se contracta sub limita Schwarzschild.
0 0
well, dealtfel o sa ma pun iar cu burta pe ele, ca vad ca nu-i chip altfel....
0 0
„limita Schwarzschild.” -e cît se poate de limitată. Ce să poate spune despre teoreticienii în ale cosmosului, de azi: s-au cam încurcat în știință.
...