Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
17.1k vizualizari
Înţeleg că există o tehnologie relativ nouă folosită în încălzirea locuinţelor sub forma de panouri radiante. Conform unui site care vinde aşa ceva, principiul ar fi "Cedarea de caldura a elementelor de incalzit se realizeaza prin radiatie termica in infrarosu.".

Are cineva panouri radiante? Cât de eficiente sunt? Puteţi face o comparaţie cu celelalte modalităţi de încălzire? Care ar fi avantajele şi dezavantajele?
Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Salut !

Din cele ce s-au spus aici (si din experienta proprie), apreciez ca aceste sisteme de incalzire au avantajul ca sunt directionale si incalzesc rapid obiectele tinta. De aceea, ar fi utile:

- in spatii cu volum foarte mare, care nu pot fi incalzite prin celelalte mijloce (de pilda, intr-o hala industriala incalzesti numai zona de lucru a muncitorului);

- spatii in care este necesara o incalzire instant si numai pe termen scurt (ex: spatii expozitionale, cabane, prim-ajutor, etc)

Am un prieten care si-a montat asa ceva intr-un spatiu expozitional vizitat aleatoriu. Interesant este ca s-a gandit (sau a fost sfatuit) sa-l plaseze intr-un loc unde umbrele rezultate sunt minime: pe tavan !
0 0

Ca si raspuns pentru Quark si spre folosul celor care vor vedea acest comentariu in viitor, eu am experimentat acest sistem si cu sinceritate o spun ca este un sistem foarte bun de incalzire.

Pe internet parerile sunt impartite. Unii le ridica in slavi iar altii dau cu ele de pamant.

Adevarul este undeva la mijloc.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu este un sistem de incalzire foarte ok, dar este o exagerare sa spui ca asigura o economie de 50% la incalzire. Depinde cu ce le compari. 

Eu unul situez panourile radiante cu infrarosu cam la nivelul centralelor pe gaz (ca si consum de energie). Motivul pentru care, eu personal, as alege panourile radiante, in detrimentul centralei pe gaz, il reprezinta faptul ca panourile radiante cu infrarosu au durata de viata lunga, garantie incepand de la 5 ani, montaj simplu si rapid (fara aprobari prealabile), nu necesita revizii periodice si au un aspect placut. 

Un alt mare avanaj, pe care am tinut sa il prezint separat, il reprezinta faptul ca incalzesc obiectele inaintea aerului, creandu-se o temperatura uniforma in camera, diferenta de temperatura dintre podea si tavan fiind foarte mica.

In ceea ce priveste parerile negative, majoritatea dintre ele, fie sunt parerile unor oameni care nici macar nu au vazut un astfel de panou in viata lor si isi dau cu parerea de dragul de a spune si ei ceva pe un forum, fie sunt parerile unor neferititi, pacaliti de comerciantii neseriosi, care au prezentat panourile radiante ca pe niste aparate magice, ,,care te incalzesc aprope pe gratis". Totodata, acesti comercianti neprofesionisti, din dorinta de a vinde mult, au recomandat (si recomanda in continuare) clientilor panouri radiante cu infrarosu mult subdimensionate care, garantat, va duce la costuri mari si caldura insuficienta.

Dimensionare este punctul cheie in alegerea unui sistem de incalzire, asa ca, aveti grija de la cine achizitionati panouri radiante cu infrarosu.

Ar mai fi multe de spus dar, avand in vedere acesta este doar un comentariu, ma opresc aici.

Pentru cei interesati sa citeasca mai multe randuri scrise de mine despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu accesati acest link: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/blog/

9 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
Daca cumparati revista Stiinta si tehnica pe luna decembrie gasiti un articol interesant despre panourile radiante.
Novice (179 puncte)
3 0
Bine ca nu m-ai pus sa cumpar panouri radiante :)
0 0
Nu e nevoie. Oricum sunt destul de scumpe. Dar macar merita promovata revista prin simplul gest de a o cumpara....exista destul de multe noutati luna de luna....

Conform articolului iesi undeva la 50% din pretul gigacaloriei. Din pacate nu zice nimic dercuperarea investitiei....trebuie sa faci tu cercetari...
0 0
o investitie buna este in panouri solare pentru caldura si fotovoltaice. sunt scumpe dar merita, garantat.
1 plus 3 minusuri

Salut, nu am folosit pana acum, insa am vazut intr-un hypermarket unul si doar cand treci prin dreptul lui simti caldura. Din cate am inteles, consumul se reduce cu 30-50% decat in cazul incalzirii conventionale ( lemne, gaze etc.) si nici nu ar fi daunator organismului, insa nu mi-as achizitiona un astfel de sistem dintr-un singur motiv: acesta incalzeste doar corpurile care contin molecule de apa, prin urmare toate lucrurile din camera raman reci, fiindca functioneaza pe principiul cuptorului cu microunde.

Junior (1.2k puncte)
1 0
Cine v-a spus că radiația infraroșie încălzește numai corpurile care conțin apă v-a mințit. E diferență mare între infraroșu și microunde.
0 0
Nici principiul de functionare nu este asemanator?  Mai mult. il poti orienta in directia ( partea) in care vrei sa te incalzesti ( v. Active Denial System, arma neletala, care foloseste fascicule de unde electromagnetice sub forma de microunde)
1 0
Depinde pînă unde acceptați asemănarea. Din ce citesc despre panourile radiante înțeleg că lungimea de undă emisă este în jur de 10 microni. Cuptorul cu microunde în schimb are lungimea de undă de vreo 10 cm, adică foarte diferită, încît proprietățile de absorbție ale apei nu seamănă deloc. Coeficientul de absorbție este de circa 1000 de ori mai mare la 10 microni decît la 10 cm, ceea ce înseamnă că radiația panoului radiant încălzește numai un strat foarte subțire (fracțiune de milimetru) de piele și de fapt nici nu ajunge la piele acolo unde este acoperită chiar și cu un strat textil foarte subțire (o cămașă). În schimb microundele pătrund foarte ușor prin textile și încălzesc carnea pe o adîncime de centimetri întregi.

Deci da, principiul o fi asemănător, dar datele numerice diferă atît de mult încît efectele nu seamănă deloc.
1 0
Nu incalzeste doar corpurile ce contin apa. Comparatia cu un cuptor cu microunde e neinspirata, mai degraba se aseamana cu incalzirea venita de la Soare.

Panoul radiant este intr-adevar directionat, si incalzeste cu precadere corpurile din camera (nu apa din ele, ci obiectul in sine), la fel cum se incing si corpurile expuse direct luminii solare. Aceste corpuri radiaza mai departe caldura acumulata. Distributia caldurii intr-o camera se face astfel mai eficient decat de la un calorifer aflat intr-un colt care incalzeste aerul.
0 0
Incalzirea cu panouri radiante infrarosu este pe departe cea mai eficienta metoda de incalzire la ora actuala.

De ce?

Costurile aferente incalzirii locuintei cu panouri radiante sunt mult mai mici decata incalzirea cu alte sisteme, raportandu-ne la randamentul dat. Cu panouri radiante nu vom mai avea podeaua rece, ceea ce ste nemaipomenit.  Pentru a va exemplifica consumul voi lua ca referinta un panou de 600w, panou cu capacitatea de incalzire a unei camere de 10mp. Un astfel de panou consuma (daca este bine dimensionat) in aproximativ 60 lei/luna. De ce am spus aproximaiv? Pentru ca  nu se poate spune un consum exact inainte de a se cunoaste camera cu caracteristicile ei individuale, ce pot favoriza sau defavoriza incalzirea.

Pe internet, cum de altfel si aici sunt diferite pareri cu prifire la panourile radiante. Din pacate sunt foarte multi care isi da pur si simplu cu parerea, fara sa fi vazut vreodata cum functioneaza un panou radiant, influentand negativ oameni interesati care incearca sa se documenteze inainte de a trece la un astfel de sistem.

Ii spafuiesc pe dei care cauta sfaturi sa nu ia in calcul orice parere neprofesionista, spusa fara nici o baza.

DIntre panourile radiante existente recomand panourile radiante Dragus, panouri extrem de eficiente, avand capacitatea ca dupa 5-10 min  de la pornire(la atingerea temperaturii de 85-90 grade C) sa isi reduca consumul cu 20%. Astfel, un panou de 800w consuma 650w.

Pentru mai multe detalii despre panouri radiante Dragus si panouri radiante in general accesati : http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro
0 0
Cum definiți eficiența și randamentul? Cum le măsurați?
1 0

@Popa Ion Bogdan PFA.

Bun venit pe Scientia QA!

Va recomand sa cititi reguluile acestui forum (chiar in josul paginii) si sa constatati ca nu se admit reclame la diferite marci de produse (pct. 3).

Altfel, citind pagina pe care ne-ati recomandat-o, observ ca panourile nu sunt doar ieftine si eficiente ci si  asigura stimularea si eficientizarea activitatii fiziologice la nivel celular. 

Valoarea terapeutica a radiatiei se plateste separat? Ca la telecomenzi sau aragazuri e inclusa in pret.

 

0 0
Imi cer scuze pentru incalcarea regulilor.

Randament=eficienta= raportul dintre rezultatul obtinut si efortul depus. In cazul nostru, raportul dintre durata de functionare si temperatura mentinuta in incapere. V-am raspuns la ambele intrebari.

Daca doriti sa platiti suplimentar nu am nimic impotriva.

Va pot stabili o taxa lunara.
3 0

Deci formula randamentului ar fi

         durata de funcționare
R = --------------------------------
        temperatura menținută

Ați vrut să fiți succint, dar definiția asta e departe de a fi clară. Oare chiar nu contează puterea consumată? Oare nu contează cît e temperatura afară și care e rezistența termică a izolației clădirii? Apoi rezultatul nu ar trebui să depindă de unitățile de măsură ale temperaturii, dar formula asta dă numere cu totul diferite dacă măsurăm temperatura în kelvin. Ca să nu mai spun că de regulă randamentul e o mărime adimensională.

Eu mă așteptam să faceți măcar o comparație cu sursele de încălzire clasice, de exemplu cu un calorifer (electric sau cu apă caldă), într-un tip standard de încăpere, iar în urma unor măsurări să constatați că, folosind panoul radiant, același confort termic se obține cu un consum de energie mai mic, să zicem 75%. Acest 75% ar fi randamentul relativ.

Dar dacă îmi spuneți că randamentul e raportul dintre durată și temperatură ghicesc că de fapt nu aveți nici o definiție clară, ci doar vă bazați pe impresii subiective, iar afirmațiile pe care le faceți au un scop pur comercial, de impresionare a cumpărătorilor. Pentru cei care se pricep cît de cît la căldură, electricitate și confort termic, asta miroase a înșelăciune.

Aveți pe situl dumneavoastră un număr scris mare: „Cu panouri radiante se pot reduce costurile aferente incalzirii locuintei cu pana la 50%.” Ei, acest 50% chiar sună a randament, iar valoarea e remarcabilă. Dar în ce condiții ați măsurat reducerea aceasta de consum? Sigur confortul termic a rămas același?

0 0
Si LASER-ul cu codoi, folosit la taierea metalelor, tot cam pe aceeasi lungime de unda functioneaza!
5 plusuri 0 minusuri
La prețul la care se vînd, panourile radiante sînt foarte eficiente pentru cei care le produc și vînd. Numai puterea unui panou  și timpul cît funcționează, face ca în cameră să fie mai cald. Panourile radiante te încălzesc în partea corpului expusă spre panou, iar partea opusă a corpului nu e încălzită.                                                       Practic, încălzirea unei camere folosind energie electrică= falimentul familiei respective, dacă nu e în TOP 500.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
din cate stiu eu, din ce am citit pe datele tehnice, pentru o camera modesta de 10-12 mp este necesar un panou cu o putere minima de 400-500 W, consumul fiind inmultit cu numarul de ore necesare. evident, incalzirea electrica la noi in tara este scumpa. din pacate, spre deosebire de alte tari, mai civilizate.
1 0
Încălzirea electrică ar fi rentabilă, în România, numai dacă s-ar folosi gaci (izmene) cu încălzire cu rezistență electrică, iar la femei: budigăi.
1 plus 0 minusuri
amice  imi pare bine ca putem discuta pe aceasta tema

  aminteste-ti ca eu am scris despre radiatoare cu becuri  acum eu vreau sa te conving ca tot ce am facut eu e mai bun decat aceste panouri radiante

  cat ar costa o soba de a mea   circa   o 100 de lei e portabila  pe role

  consuma circa 900 de watii  sau 600  sau 300 de wati   e facuta de mine   si in acest  moment functioneaza ireprosabil

  ati dezbatut  mult si bine pe aceasta tema a sobei mele

 m-am bucurat ca am provocat o polemica constructiva

  dar cel mai tare ma bucur ca la mine intruneste toate conditile de a incalz\i  o camera pana la 25 de grade fara

sa platesc mult la energie  pt conf    semnez  MIRON MIHAI

  membru al scientia ro
Junior (575 puncte)
0 0
as fi curios sa vad si eu o poza cum arata aceasta soba.
Oricum felicitari pt idee si pune mana si cumpara becuri cat mai gasesti, ca deja nu se mai produc si din cate stiu s-au interzis comercializarea in UE. ( a celor de 60-100W)
0 0
dragul meu ciprian
  dacea se fac asa ceva pe cale industriala  (a mea soba e artizanala)  o linie de becuri ar functiona
   deci nu ar trebui sa ti faci problema

  mai departe   are un consum  redus fata de radiatyoare fie pe ulei    2700    fie radiante
care are si un cost ridicat la vanzare
 deci astept doar sa fie omologata   atat
pt comformitate  MIRON  MIHAI
0 plusuri 0 minusuri
mai tine-ti minte ca eu am o soba cu care imi incalzesc casa de 7 ani cu becuri    ei bine asa ceva ma costa  facuta de mine  100 de lei

  nu 300 de euro cat costa acel panou

 9 becuri legate in paralel  si functioneaza cam asa   --3  6  9  deci toal consum 900 de watii ora   600   sau 300

 ati ras de mine

 pt comformitate  miron mihai

 membru al acestui siteu
Junior (575 puncte)
0 0
Ce înseamnă „900 de watii ora”?
0 1
consumul de curent estre variabil prin constructia ei
 900   600   300  sau injumatatit  la 450   300   150  prin legarea in paralel a n
unui temporizator de  la fierul de calcat
3 0
Eu întrebasem ce înseamnă „900 de watii ora”. Și nu mă refer la ortografie, ci la fizică. Aș înțelege dacă becul consumă 900 de wați, dar la 900 Wh nu mai înțeleg, pentru n-ați precizat perioada de timp. Bănuiala mea e că amestecați energia (Wh) și puterea (W).

Iar fierul de călcat nu are temporizator, ci termostat.
4 plusuri 0 minusuri

Transmiterea căldurii se poate face doar în 3 moduri, prin conducţie (în masa corpurilor solide, unde nu există mişcare), convecţie (prin curgerea fluidelor lichide şi gazoase şi contactul cu alte corpuri fluide sau solide) şi radiaţie, sau  combinaţii între ele.

Legat de cum funcţionează aceste panouri radiante se poate spune că principiul nu e complicat de înţeles, cel mai bun exemplu este încălzirea solară, Soarele produce încălzirea prin radiaţie, cred că înţelege fiecare ce înseamnă acest tip de încălzire. Explicaţia este dată de noţiunea de radiaţie termică care este o radiaţie electromagnetică emisă de toate corpurile cu temperaturi mai mari de zero absolut, ea cuprinde toate frecvenţele având însă intensităţi variind în funcţie de temperatură. Domeniul infraroşu este spectrul radiaţiei termice la temperaturi obişnuite nouă, iar radiaţia termică devine vizibilă după temperaturi de 600 gr. Celsius.

Aşadar panourile radiante încălzesc corpurile aflate în apropiere exact cum soarele încălzeşte corpurile expuse la radiaţia solară (la lumină). Aerul nu se încălzeşte de la radiaţie ci de la corpurile cu care vine în contact şi de aceea există o foarte mare diferenţă între sistemle clasice (sobe, calorifere, care folosesc mai ales convecţia şi mult mai puţin radiaţia) şi aceste sisteme, iar diferenţa se simte la nivelul confortului nostru. Radiaţia o simţim foarte bine, dar numai pe parţile expuse (ca şi la soare), putând simţi căldură intensă pe aceste zone şi o răcoare în mare contrast pe restul zonelor. Pentru om confortul este asigurat cel mai bine când aerul are o temperatură convenabilă, acesta menţinând toate zonele corpului într-o stare de confort, iar asta corespunde unui sistem de încălzire bazat mai ales pe convecţie.

Deci avantajele sistemelor pe panouri radiante sunt legate în special de aspect, de uşurinţa întreţinerii, de faptul că menţin un mediu curat şi sănătos. Cele clasice, pe convecţie combinate şi cu radiaţie au avantajul unui confort termic la nivelul oamenilor, combustibili mai ieftini.

Dezavantajele panourilor radiante sunt preţurile prohibitive (încă, poate mai scad), un confort temic mai slab, energia electrică consumată (e destul de scumpă, dar nu exagerat! - în Bulgaria e de vreo 4-6 ori mai scumpă). Sistemele clasice însă au multe probleme, presupun mentenanţă, sunt mai inestetice, mai poluante, mai neigienice.

Experimentat (3.1k puncte)
0 0
''Aşadar panourile radiante încălzesc corpurile aflate în apropiere exact cum soarele încălzeşte corpurile expuse la radiaţia solară (la lumină).'' Lumina nu incalzeste (aproape) deloc!. Radiatia solara contine radiatii infrarosii care incalzesc, aflate in afara spectrului vizibil, la fel ca si radiatiile corpurilor incandescente!
1 plus 0 minusuri
Never-ever! Curentul electric este scump. Folosirea lor este ne-ecologica. In plus au un pret nesimtit de mare. Se pot folosi cu rezultate bune cateva surse locale de radiatie infrarosie de mica putere (de exemplu becuri cu incandescenta, cum bine spunea domnul de mai sus) pentru incalzirea mainilor, a fetei si a picioarelor, si in acelasi timp in camera se poate mentine o temperatura mult mai mica decat in mod normal, avand iluzia unei temperaturi optime. Dar nu este o solutie pe termen lung. In plus, imediat ce va veti ridica de la masa de lucru, veti dardai de frig. Va trebui sa va bagati urgent in pat sub plapuma. Nu este o alternativa viabila la sistemul de incalzire clasic.
Novice (313 puncte)
0 0
domnule addy  sa ti raspund ceva  temperatura in camera la mine cand folosesc acest tip  este constant 25 27 de gradwe
 folosesc  materiale care capteaza caldura si cand se stinge  ele emana caldura
  deeci caramiizi tubulare
si dupa 2 ore de la stingere  mai emana caldura
 deci nume nevoie de o urgenta sa ma bag in pat
2 0
Domnule Mihai, dvs nu ati calculat efectiv cat va costa curentul electric pentru o luna in acea camera si cat v-ar costa comparativ lemnul pentru o soba de teracota. Daca dvs sunteti multumit de ele si nu conteaza atat de mult banii pe energia electrica, asta nu inseamna ca realmente sunt si eficiente, din punct de vedere atat al costurilor cat si ecologic. Bineinteles, fiecare e liber sa faca ce doreste... As vrea insa sa mai va spun ceva, tuturor. In urma cu cateva saptamani am calculat estimativ, intr-o discutie cu niste prieteni, cam cati copaci ar fi necesar sa fie plantati pentru a absorbi CO2 din atmosfera si oceane degajat in ultimii 200 de ani prin arderea combustibililor fosili....deoarece suntem liberi, desigur, sa facem ce vrem... Rezultatul a fost inspaimantator: 1500 de arbori pentru fiecare locuitor al planetei.
0 plusuri 1 minus
Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu este un sistem de incalzire foarte bun. Daca intelegi principiul de functionare, vei intelege intr-un mod logic capacitatea acestui sistem. Vorbesc din perspectiva unei persoane ce a experimentat incalzirea prin panouri radiante cu infrarosu. Pentru mai multe detalii accesati urmatorul link: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/blog/ .  Articolele de aici cu siguranta va vor lamuri.
Novice (105 puncte)
0 0
Am si eu o intrebare/nedumerire referitor la energia asta:
Avem un numar oarecare de incinte perfect izolate (nu permit schimbul de informatie cu exteriorul). In fiecare introducem separat un: fier de calcat, motor, boxa audio, bec incandescent, tub fluorescent, statie de emisie, magnetou, in fine, orice sursa de radiatii electromagnetice x,y,z care se poate alimenta de la retea. Le montam cate un contor la fiecare si le lasam sa consume 100 W apoi decuplam alimentarea si masuram cantitatea de caldura din incinte.
 Vor exista diferente? Daca da, care ar fi ele si cauza lor?!...
0 0
Da vor exista diferente.

Unele transforma energia electrica doar in energie termica, altele transforma energia electrica in energie termica+lucru mecanic, iar altele in enertie termica+lumina.

Comparand toate aceste categorii, este lesne de inteles ca vor incalzi mult mai bine cele care transforma, cu cel mai mare randament, energia electrica in energie termica (nu exista lucru mecanic si lumina).

Avand in vedere subiectul discutiei de aici, banuiesc ca te intereseaza sa stii ce au panourile radiante cu infrarosu in plus fata ce alte sisteme de incalzire.

Nu vreau sa iti dau un raspuns pe ocolite, nici sa te duca de nas cu cine stie ce aberatie. Voi incerca sa iti dau un raspuns sincer, care sper sa te ajute sa iti faci o idee.

In acest sens, voi face o comparatie cu un calorifer pe ulei. Intre un panou radiant cu infrarosu si un calorifer pe ulei nu exista mari diferente in ceea ce priveste randamentul de transformare a energiei electrice in energie termica (nu exista lucru mecanic sau o alta forma de energie).

Dar totusi, datorita anumitor detalii, vor exista diferente in ceea ce priveste consumul.

Caloriferul pe ulei incalzeste prin convectie (miscarea aerului de jos in sus), iar daca respectiva incapere nu este foarte bine izolata (tavan, pereti, podea, geamuri calitative) vor exista pierderi mari de caldura.

Cele mai mari pierderi se realizeaza prin tavan. In cazul convectiei, aerul cald se ridica, existand o diferenta considerabila de temperatura intre tavan si podea. Ca sa fie jos o temperatura confortabila, temperatura de sus trebuie sa fie mult mai mare. Daca tavanul ar fi slab izolat, imagineaza-ti ce pierderi vor exista.

Insa, in cazul panourilor radiante cu infrarosu, neexistand convectie (acestea incalzesc prin radiatie), diferenta de temperatura dintre tavan si podea nu mai este atat de mare. Ele se instaleaza pe tavan si arunca toata caldura in fata sub forma de radiatie. Pierderile de caldura vor fi mult mai mici.

Deci, diferenta dintre aceste sisteme nu consta in randamentul de transformare a energiei electrice in energie termica, ci in modul de functionare. Modul de functionare al panourilor radiante diminueaza pierderile.

Daca am vb de o camera hiper bine izolata din toate partile, atunci diferente foarte mari in ceea ce priveste consumul nu ar fi.

Dar intervin celelalte avantaje ale incalzirii cu panouri radiante , privitoare la sanatate, confort, etc. Panourile radiante nu usuca aerul si mentin o temperatura uniforma. Mai pezinta si alte avantaje. Poti citi mai multe aici: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/blog/. Articolele din acet blog sunt scrise exclusiv de mine.

Nu stiu daca raspunsul meu este foarte clar, dar iti pot spune ca, din experienta mea sunt multutumit de panourile radiante. Nu sunt nici asa de exceptionale cum sunt prezentate pe diferite siteturi (consuma cu 50% mai putin decat alte sisteme), dar se numara printre sistemele de incalzire de top din piata romaneasca.  Cand fac aceasta afirmatie privesc panourile radiante in ansamblu. Nu ma refer strict la consum.
1 0
Deci incalzesc podeaua!. Unde se duce aerul incalzit de ea?. Care e acea temperatura uniforma?. Cum usuca aerul alte sisteme de incalzire, cu exceptia ''climelor'', vara, cand sunt folosite pentru racire, lucru care insa poate fi combatut/remediat prin diverse metode?
1 0
Scuza-ma ca insist, dar...tot n-am inteles. Asta e, sunt mai greu de cap, trebuie sa ai "putintica rabdare":D
 In momentul de fata nu-s curios cum circula caldura, de sus in jos, stanga-dreapta, N-S, etc. Ma intereseaza doar bilantul termic. Unde sunt watii mei, aia o suta care i-am bagat in sistem?! Spui ca sunt diferente dar nu le vad. Lucru mecanic si lumina in ce s-au transformat? Parca nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ori pana nu ma lamuresc cum sta treaba cu randamentul asta din reclame, nu pot trece la alte intrebari.
0 0
Randamentul nu poate fi mai mare de 100%, decat in cazul pompelor de caldura.

De ce am vorbit de lucru mecanic si lumina?  De exemplu, tu ai comparat, printre altele, incalzirea cu panouri radiante cu un bec incandescent. In cazul becului, acei wati consumati se duc in lumina si caldura. Deci un bec incalzete cu un randament mai mic decat o face un panou radiant cu infrarosu, care genereaza doar caldura.

Comparatia mea din comentariul precedent s-a orientat, in principal, catre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu si caloriferele pe ulei, deoarece aceste sisteme transforma energia electrica in caldura cu un randament aproape egal.

Aerul nu are cum sa circule altfel decat de jos in sus.

Panourile radiante cu infrarosu incalzesc corpurile, iar acestea la randul lor incalzesc aerul.

Deci suprafata care incalseste este mult mai mare, incaperea incalzindu-se mult mai uniform. Acest mod de incalzire genereaza pierderi mai mici, lucru testat si recunoscut la nivel mondial.
0 0
Total fals!. Pierderile sunt majoritar prin convectie si conductie si sunt aproape aceleasi. Senzatia de caldura/temperatura mai mare, este doar in raza de actiune a panoului radiant, in afara ei fiind mult redusa datorita pierderilor!.
0 0
Bogdan, nu ma intereseaza metodele de distribuire a caldurii intr-un spatiu dat. Aerul nu circula doar de jos in sus, ci asa cum decid eu daca folosesc dispozitive de dirijare adecvate.
 Nu ma intereseaza comfortul termic pentru ca eu decid  cum, cand, unde sa trimit energia.
 Ma interezeaza pur si simplu bilantul termic, transformarea/conversia/conservarea energiei. Pentru ca acolo nu mai decid eu, ci factura.Nu stiu sa existe pompe de caldura cu randament mai mare de 100%. Cred ca se incalca niste principii fundamentale ale termodinamicii. Vorbeai de bec, consuma 100 watti si da o parte din ei caldura, o parte lumina. Bun, dar partea aia optica, fotonii aia, in ce se transforma?!  Ca eu cand am oprit sursa de alimentare, adio fotoni...inseamna ca am consumat 100 watti si am obtinut doar 90, aia din radiatia infrarosie?! Si restul unde e?
 Din putina scoala pe care o am, am invatat ca randamentul se aplica in majoritatea sistemelor/aplicatiilor cu exceptia generatoarelor de caldura. Randament inseamna cat de eficient se poate transforma o forma de energie in alta fara pierderi. Care pierderi?... alea prin caldura, evident.
 Revin la intrebarea initiala: unde e suta mea de watti pe care mi-i arata contorul ca fiind consumati, desi in incinta cu becul e bezna, motorul nu mai merge, statia nu mai emite, boxa nu se mai aude. Nu pot fi mai explicit de atat, daca vrei sa ma lamuresti e ok, dar n-are rost sa faci apologia panourilor alea, ca si o nichelina pe o caramida cu santuri da aceeasi caldura. TOT ce se consuma de la retea se transforma in caldura. Si daca luam in calcul alt gen de transformari, sa zicem ca mananc un kg de slanina si bat 10 ore cu ciocanul in nicovala...totul degenereaza in cadura.
0 0
Cand becul este stins contorul nu mai inregistreaza nimic. Nu se mai poate vorbi de randament.

Chiar daca becul mai este cald, aceasta caldura este echivalentul acelor watti consumati la pornire, pentru incalzirea becului.
0 0
''Din putina scoala pe care o am, am invatat ca randamentul se aplica in majoritatea sistemelor/aplicatiilor cu exceptia generatoarelor de caldura. Randament inseamna cat de eficient se poate transforma o forma de energie in alta fara pierderi. Care pierderi?... alea prin caldura, evident''.

Nu exista generatoare de caldura in adevaratul sens al cuvantului!. Totul e transformare, deci nu exista nici pierderi!. Randamentul masoara eficienta transformarii unei forme in alta, pe care o consideri tu utila, diferenta inutila tie fiind considerata pierdere, insa e tot energie sub alta forma, care se duce in alta parte si nu are acelasi efect cu cea pe care o doresti tu. De exemplu la strunjire/polizare, energia electrica se transforma in energie mecanica utila/aschiere + caldura/pierdere. Daca ai considera utila caldura degajata si inutila aschierea/desprinderea materialului, lucrurile ar sta diferit in privinta randamentului.

Radiatia emisa de bec cuprinde o gama mai larga de frecvente/lungimi de unda decat ceea ce vedem sau simtim ca lumina sau caldura, iar corpurile pe care cad acele radiatii pot sa sufere modificari fizice si chimice inobservabile sub actiunea lor, emitand eventual si alte radiatii de frecvente diferite, (mai mari sau mai mici), insa tot inobservabile, sau contribuind cu ceva la cresterea/mentinerea temperaturii/energiei corpurilor respective, pe care apoi o redau cand becul se stinge. Orice corp primeste si radiaza simultan energie, iar cand acestea sunt egale, temperatura/energia lor se mentine constanta, altfel s-ar modifica.
0 plusuri 0 minusuri
La ora actuala, cel mai eficient mijloc de incalzire este cel cu ''clima'' care este singurul care are ''randament'' supraunitar!. Unde mai pui ca este si reversibil?!. Un strat extern si unul intern de termoizolatie, eventual si reflectanta de infrarosii, oricat de subtire, poate reduce mult pierderile si duce la cresterea confortului termic!
Junior (743 puncte)
...