Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
9.7k vizualizari
Mă refer la termenul care desemnează informaţii punctuale, dar cheie din scenariul unui film, de evitat a fi dezvăluite unei persoane care vrea să vadă filmul. Mă întrebam cum am spune asta, cât mai scurt, în româneşte ori dacă există un cuvânt în Dex pentru asta.

Aveţi idee cum au ajuns americanii să folosească "spoiler" cu acest înţeles?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri

Nu avem un termen cu acest sens și se pare că foarte multe limbi nu au. Ca urmare cuvîntul spoiler a fost împrumutat în multe limbi și se utilizează ca atare.

În engleză cuvîntul spoiler e înregistrat de prin secolul al XVI-lea, cu sensul de „jefuitor” (pe atunci spoil însemna „a prăda, a jefui”), dar sensul de care vorbim aici a apărut în jurul anului 1982 (nu știu dacă în engleza americană sau cea britanică). Ideea e că verbul spoil înseamnă „a strica”: strici copilul răsfățîndu-l, ploaia îți strică vacanța, se strică mîncarea dacă n-o pui la rece etc. În același fel poți strica plăcerea cuiva de a vedea un film, de a citi o carte etc., dîndu-i informații cheie despre desfășurare, așa cum spuneți. Atunci detaliul respectiv a fost numit spoiler, adică „stricător”.

În română avem deja un cuvînt spoiler (din aceeași origine), folosit pentru panourile care se instalează pe autoturisme în spate pentru a trimite o parte din aer în sus și a crește aderența la sol. Cuvîntul vine de fapt din aeronautică, unde denumește un dispozitiv cu rol similar montat pe aripile avioanelor pentru a descrește portanța sau viteza și deci a permite o coborîre rapidă a avionului (la aterizare sau în caz de avarie). Și acolo sensul are aceeași explicație: spoilerul strică ceva, și anume curgerea aerului.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Mulţumesc pentru răspunsul detaliat.
1 plus 3 minusuri
A? Eleron ?
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
sa inteleg ca fazele importante dintr-un film se numesc eleron ???
...