De când ne putem transmite gândurile către "umanitate" prin intermediul, în special, al reţelelor de socializare, producţia de aberaţii, aparent profunde, a crescut alarmant. În fapt pare că prea mulţi sunt preocupaţi să genereze (ori măcar să răspândească) fraze "antologice", care să ne pună pe gânduri, care musai stârnesc introspecţii şi revelaţii răvăşitoare. Dar aspectul mai interesant este umătorul: ne plac aceste aberaţii. Deşi nu înţelegem nimic din ele, pentru că nu spun nimic, în fapt, la o lectură superficială par a avea ceva de spus. Sigur, uităm repede de ele apoi, căci mii de alte aberaţii ne aşteaptă pentru a ne "provoca" intelectul şi imaginaţia.

Comentarii -

Oamenii de ştiinţă ar trebui să studieze pseudoştiinţa, să vadă cu ce se ocupă cei preocupați de subiecte asociate domeniului şi să şi citească pseudostudii. Este deosebit de important ca un om de ştiinţă să facă diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Sunt nenumărate cazuri de pseudoştiinţă evidentă, care nu merită cercetări suplimentare, cum ar fi acei lunatici care apar la televiziune şi ne anunţă că au descoperit data următorului cutremur devastator. Dar lucrurile sunt mai complicate...

Comentarii -

Mecanismul din Antikythera. Replica

Astăzi ne vom înarma cu un târnăcop şi o lopată pentru a săpa în interiorul unor straturi vechi de pământ şi pentru a scoate la iveală unele lucruri ce nu ar trebui, de fapt, să existe acolo. De fapt, la o inspecţie mai de aproape, acestea cu siguranţă nu ar trebui să fie acolo.

Comentarii -

Gandirea critica„Gândirea critică" poate vă sună ca o expresie tehnică neplăcută, dar ea este de fapt o abilitate utilă. Gândirea critică înseamnă reţinerea doar a informaţiilor importante care pot fi utilizate pentru a vă ajuta să luaţi o decizie sau să vă formaţi o părere personală, în loc să vă mulţumiţi doar cu afirmaţiile altora. Această abilitate nu se formează întotdeauna de la sine, dar din fericire ea poate fi antrenată pentru a o perfecţiona.

Comentarii -

Argumentul simulariiFilozoful Nick Bostrom a sugerat ipoteza că este foarte probabil să trăim în interiorul unui supercomputer. Un alt filozof care a analizat această ipoteză susţine într-un nou document că există alte scenarii post-umane care trebuie să fie luate în considerare.

Comentarii -

Explozie nuclearaÎn gălăgia zilnică a ”crizelor” cu care se confruntă omenirea, uităm de multele generaţii care sperăm să ne urmeze. Nu cele care vor trăi peste 200 de ani, ci cele care vor trăi peste 1.000 sau 10.000 de ani. Folosesc cuvântul ”sperăm” deoarece ne confruntăm cu riscuri, numite riscuri existenţiale care ar putea ameninţa să şteargă omenirea de pe faţa pământului. Aceste riscuri nu sunt doar riscuri ale unor mari dezastre, ci ale unor dezastre care ar putea pune capăt istoriei.

Comentarii -

Majoritatea dintre noi cunoaşte fenomenul de ardere, un proces chimic în care un combustibil se combină cu oxigenul şi produce căldură şi lumină sub forma unui incendiu în care atât combustibilul cât şi sursa de foc sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, în anumite circumstanţe scânteia care aprinde focul nu reprezintă o sursă evidentă, cum ar fi un fitil, ci reprezintă de multe ori un proces complicat, adeseori ascuns.

Comentarii -

Area 51 pe Google EarthGuvernele şi forţele armate au baze secrete, acesta este un fapt evident. Dar, de obicei, partea secretă se referă doar la ceea ce se face acolo, existenţa reală a unei anume baze militare nefiind, de obicei, pusă în discuţie.

Comentarii -

Albert EinsteinUnul dintre "avantajele" vieţii de astrofizician îl reprezintă posibilitatea de a primi săptămânal câte un e-mail de la cineva care pretinde că a „dovedit că Einstein a greşit". Uneori aceste e-mailuri nu conţin ecuaţii matematice, ci doar expresii precum „este evident că...", iar alteori conţin pagini întregi de ecuaţii complexe cu zeci de termeni ştiinţifici care sunt însă folosiţi într-un mod neobişnuit..

Comentarii -

De-a lungul istoriei s-a crezut de mai multe ori că Pământul ar putea fi gol. Astăzi vom privi din nou cu un ochi sceptic asupra unei alte teorii ce face parte din ştiinţa alternativă şi care a reuşit să reziste în timp de-a lungul secolelor în ciuda faptului că ea este evident greşită: teoria Pământului gol.

Comentarii -

DumnezeuNietzsche este renumit pentru faptul că a afirmat că Dumnezeu a murit, dar afirmaţiile privind dispariţia celui Atotputernic poate au fost mult exagerate. În continuare puteţi descoperi unele dintre cele mai fascinante şi mai provocatoare argumente filozofice cu privire la existenţa lui Dumnezeu.

Comentarii -

Există poveşti care ne spun că acest satelit se află chiar acum în întunericul cerului, în afara luminescenţei Pământului (n.t. numele satelitului se traduce prin Cavalerul Negru). Acesta se deplasează încet şi în mod deliberat prin întunericul cerului de-a lungul orbitei sale implacabile. Pământul se roteşte mai jos de acesta, surprins fiind de prezenţa neautorizată a acestuia.

Comentarii -

Piramida bosniacaMult în interiorul Bosniei, într-un mic sat numit Visoko, aflat la doar 15 km nord-vest de Sarajevo, se află cea mai mare şi mai veche piramida antică. Cel puţin aşa pare a fi. Piramidele antice nu sunt complet necunoscute în Europa. Rămăşiţele unei mici piramide se află în Franţa, alte două piramide au fost descoperite în Grecia şi una în Italia. Acestea nu sunt cu mult mai mari decât o casă şi ele nu sunt, cu siguranţă, asemănătoare piramidelor masive din Egipt şi America Latină. Astfel, afirmaţia cum că o piramidă gigant s-ar afla în Bosnia ne provoacă uimirea.

Comentarii -

Miracolele sunt evenimente destul de rare. Cu excepţia emisiunii televizate ”Dr. Oz” unde apar cu o frecvenţă uluitoare. Desigur, Oz nu susţine că poate învia morţii sau despărţi apele Mării Roşii, dar alimentează speranţele oamenilor pretinzând că poate topi grăsimea. Şi, bineînţeles, nu se sfieşte să folosească expresii precum ”tratamente minune”. Se pare însă că miracolele ”se ofilesc” foarte repede după ce apar.

Comentarii -

Cine crede că guvernul S.U.A. a plănuit în mod deliberat sau a permis atacurile de la 11 septembrie, înseamnă că trebuie să afirme că preşedintele Bush a sacrificat 3000 de americani. Ca să crezi că explozibilii şi nu avioanele au dărâmat turnurile gemene, trebuie să îţi imaginezi o operaţiune de o anumită amploare pentru a fi posibilă plantarea unor astfel de dispozitive fără ca nimeni să fie prins.

Comentarii -

Sunt într-adevăr structurile din piatră de la Puma Punku atât de complicate încât civilizaţia Tiwanakan să nu le fi putut executa fără un ajutor din afară? Astăzi noi vom escalada înălţimile munţilor Anzi pentru a privi un complex antic care a fost învăluit în mister mai mult decât oricare altul de pe Pământ: Puma Punku, un complex din piatră care face parte dintr-un ansamblu mai mare denumit Tiwanaku.

Comentarii -

Suntem singuri? Telescoapele radio scanează cerul şi computerele analizează observaţiile astronomice în căutarea de modele care ar putea indica un semnal artificial ce provine din spaţiu. Vânătorii de extratereştri stau în deşert pentru a descoperi lumini pe cer ce se află în zbor deasupra bazelor militare.

Comentarii -

Rezonanta SchumannEste tot mai greu de găsit o pagină web, dedicată comercializării produselor din categoria medicinei alternative sau având ca subiect spiritualitatea New Age, în care să nu se menţioneze rezonanţa Schumann ca pe o dovadă a faptului că un anumit produs sau un anumit serviciu se bazează pe cercetări ştiinţifice.

Comentarii -

Preparate homeopateEste medicină naturistă”. ”Remedii din plante”. ”Este precum... acupunctura”. ”Fără chimicale”. ”Vindecare prin energie”. ”Iaurt”. Acestea au fost răspunsurile obişnuite atunci când am întrebat oamenii în mod aleatoriu, inclusiv medici, despre ce înseamnă homeopatia. Toate sunt greşite.

Comentarii -

ExtraterestruOameni de ştiinţă eminenţi, ca Stephen Hawking şi Carl Sagan, au crezut, cu mult timp în urmă, că într-o zi oamenii vor coloniza Universul. Cu toate acestea, indiferent de cât de uşor ar fi şi de cât de mult ne-am dori aceasta, de ce nu am observat nicio dovadă a existenţei a unor alte forme de viaţă care să-şi manifeste dorinţa de a coloniza Universul?

Comentarii -

FrenologieApropiaţi-vă vă rog: voi aşeza un şubler în jurul cutiei dvs. craniene ca să măsor coeficientul de inteligenţă, după care voi privi în ochii dvs. să văd dacă suferiţi de vreo boală, voi trece cu mâna peste structura feţei dvs. pentru a descoperi tipul de personalitate din care faceţi parte.

Comentarii -

AstrologiaSe bazează oare astrologia pe principii credibile care chiar funcţionează? Articolul de faţă va analiza un subiect care pare ridicol, atât de ridicol încât orice fiinţă cât de cât raţională îl ia în derâdere, considerându-l absurd şi pueril: astrologia.

Comentarii -

SalinăUn nou trend în centrele spa este acela de a permite oamenilor să se relaxeze în interiorul unor saline. Pe de altă parte, mulţi merg în saline pentru a se vindeca de diverse afecţiuni. Există vreun beneficiu în aceste demersuri? Este haloterapia ştiinţă ori pseudo-ştiinţă?

Comentarii -

ExtratereştriiUniversul este atât de întins, încât pare rezonabil să concluzionăm că nu putem fi singuri în Univers. Dar unde sunt "ceilalţi"? Vă invităm să urmăriţi videoclipul de mai jos, în care este explorat într-o manieră atrăgătoare şi explicită paradoxul lui Fermi.

Comentarii -

multiversEste Universul nostru singurul univers? Ori există mai multe universuri? În fapt nimeni nu ştie răspunsul la această întrebare, ceea ce face problema cu atât mai interesantă. Sunt teorii ale fizicii care postulează existenţa a mai multor universuri. Iată despre ce e vorba.

Comentarii -

ÎntrebareVă invităm să urmăriţi în continuare un scurt videoclip în care sunt prezentate o serie de întrebare interesante, care deocamdată nu au un răspuns, dar care suscită un interes crescut în lumea ştiinţifică şi nu numai. Iată un exemplu: "câte universuri există?".

Comentarii -

Apa imbuteliataAm fost întrebat, în repetate rânduri, despre un email care circulă pe Internet şi pretinde că Sheryl Crow pune cancerul său de sân pe baza substanţelor chimice scurse din sticlele de apă, avertizând femeile să nu ţină niciodată apa îmbuteliată în maşină pe timp de vară.

Comentarii -

Coenzima Q10Domnul din primul rând făcea semne energice cu mâna. Cu siguranţă voia să contribuie cu ceva la discuţie. Tocmai îmi terminasem conferinţa publică despre suplimentele alimentare şi aşteptam întrebări, anticipând întrebările uzuale...

Comentarii -

Crab“La fel cum un crab are ghiare pe ambele părţi ale corpului, în această boală venele care se extind din tumoare au o formă foarte asemănătoare cu cea a crabului.” Asta scria medicul roman Galen acum două mii de ani, folosind grecescul "carcinos" pentru crab.

Comentarii -

ScrisPoate analiza scrisului de mână să ofere informaţii despre personalitatea şi aptitudinile autorului în cauză? Să fie oare adevărat că analiza scrisului de mână poate dezvălui informaţii pertinente despre personalitatea sau viaţa autorului?

Comentarii -