Eleva învăţândÎn câteva zile începe şcoala. Pe baza mai multor studii efectuate în ultimii ani, revista The Psychologist face un sumar al câtorva sfaturi pentru obţinerea unor rezultate superioare în învăţare. Iată în continuare 8 idei care vă pot ajuta să vă îmbunătăţiţi performanţele şcolare.

 

 

 

1. Adoptă o atitudine deschisă privind performanţele intelectuale

Ce înseamnă aceasta? Unii par să obţină mai uşor rezultate bune. Par să reţină mai repede materialul studiat ori par să aibă abilităţi speciale pentru anumite materii de studiu. Ce contează însă pe termen lung este voinţa de a învinge dificultăţilor şi puterea de a căuta strategii pentru rezolvarea acestora. Cei care cred că inteligenţa este stabilită genetic şi că depăşirea de sine nu este posibilă sunt sortiţi eşecului. În schimb, cei care se străduiesc, în timp ajung să aibă rezultate peste propriile aşteptări.

Una dintre problemele constate cu cei care au abilităţi native deosebite constă în folosirea laudelor excesive de către părinţi. Obişnuiţi cu succesele uşoare, mulţi dintre copiii supradotaţi renunţă rapid la întâlnirea unor sarcini pe care nu le pot rezolva într-un timp scurt. Este, aşadar, foarte importantă o atitudine de învingător, una caracterizată de hotărâre în abordarea sarcinilor dificile şi finalizarea acestora cu succes. Citiţi aici un articol pe acest subiect, în lb.engleză.

 

2. Dormi suficient

Mulţi studenţi, valorizând prea mult poate unele preocupări diurne, alocă pentru studiu noaptea dinaintea examenului. După cum numeroase studii au arătat, lipsa somnului afectează capacitatea de retenţie, de memorare a informaţiilor noi. Astfel, într-un studiu din anul 2007, 28 de subiecţi (dintre care jumătate au fost ţinuţi trezi în noaptea dinaintea testului) au fost puşi să memoreze diverse imagini. La două zile după activitatea de memorare, au fost verificaţi asupra celor reţinute. Constatarea? Cei privaţi de somn au reţinut cu 19% mai puţin de decât cei care au dormit normal. Concluzia? Somnul este esenţial pentru consolidarea memoriei.

 

 

3. Iartă-te pentru procrastinare

Cu toţi amânăm să facem unele lucruri la timpul lor. E în natura umană. Conform unui studiu recent, secretul pentru a depăşi cu bine perioadele de procrastinare este să acceptaţi acest lucru şi să va apucaţi de treabă. Procrastinarea, cu fiecare oră, duce la adâncirea într-o stare din ce în ce mai adversă studiului. Este necesar, înainte de a fi prea târziu, să vă iertaţi pentru timpul pierdut şi să vă apucaţi de studiu. Cei care se iartă pentru procrastinare înainte de primul examen, au o perioadă mai scurtă de amânare a studiului la următoarele examene.

 

4. Testează-ţi cunoştinţele

Experimente privind eficienţa testării cunoştinţelor prin întrebări şi răspunsuri au arătat că acest mod de a memora este superior recitirii iar şi iar a materialelor de studiu. Atenţie însă! Pentru o bună retenţie a informaţiilor, testarea nu trebuie efectuată imediat după învăţare.

 

5. Studiază în etape

Secretul retenţiei pentru o perioadă lungă este revederea regulată a materialului de studiu. Într-un studiu din 2007 se arată că timpul optim pentru restudiere este după ce a trecut 10%-30% din perioada de la predare (ori prima lectură) până la data testului. Astfel, dacă testul este peste 10 zile, este indicat să revedeţi materialul după 1, 2 ori 3 zile.

 

6. Foloseşte aţipelile de 10 minute pentru a te odihni

Numeroase studii au arătat că somnul de scurtă durată, aţipeala, are rezultate foarte bune în reducerea oboselii şi în sporirea capacităţii de concentrare. Cercetări recente însă indică faptul că dormitul cu capul pe masă nu are acelaşi efect cu dormitul întins, într-un pat, numai ultima variantă prezentând avantajele menţionate pentru aţipeală.

 

 

7. Citeşte materialele de prezentare ale lecţiei înainte de predare

Dacă este posibil, aruncaţi o privire pe materialele de prezentare a cursului, înainte ca profesorul să înceapă predarea. Pe aceste materiale puteţi face adnotări, ne mai fiind complet absorbit de actul luării de notiţe, putând astfel să reţineţi mai multe pe timpul predării.

 

8. Crede în tine însuţi

Deşi acest îndemn pare un pic luat din cărţile americane gen "Help yourself", există studii care confirmă faptul că încrederea în sine creşte eficienţa în rezolvarea problemelor. Într-o cercetare efectuată de Bobby Hoffman şi Alexandru Spatariu în anul 2008, 81 de studenţi au fost testaţi referitor la capacitatea acestora de a efectua calcule mentale. S-a putut constata că încrederea în sine a avut o contribuţie măsurabilă la potenţarea rezultatelor obţinute de către subiecţi.

 

 

Bibliografie:
thepsychologist.org.uk/archive/archive_home.cfm?volumeID=23&editionID=192&ArticleID=1719

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.