Am acordat o atenţie crescută recunoştinţei în ultimul timp, expunând dovezile experimentale ale sporirii nivelului de fericire prin practicarea recunoştinţei şi recenzia lucrării "Thanks!" - cartea autorului studiului. Pentru a fi şi mai convingători, prezentăm în continuare cele 10 etape recomandate de dr. Robert Emmons pentru a practica recunoştinţa şi a deveni, astfel, mai fericiţi.

 



1. Ţine un jurnal al recunoştinţei. Stai jos, zilnic şi scrie despre lucrurile de care eşti mulţumit. Începe cu orice îţi vine în minte şi dezvoltă ideea. Încearcă să nu scrii acelaşi lucru în fiecare zi, dar explorează-ţi recunoştinţa.

2. Aminteşte-ţi de cele rele. Modul în care lucrurile sunt acum poate părea mai bun, în raport cu amintirile rele. Nu uita lucrurile rele care ţi s-au întâmplat, contrastul poate încuraja recunoştinţa.

3. Pune-ţi trei întrebări. Alege o persoană cunoscută, apoi trece în revistă mai întâi ceea ce ai primit de la ea, apoi ceea ce i-ai oferit tu ei şi, în ultimul rând, problemele pe care i le-ai cauzat. Acest lucru te poate duce la descoperirea că datorezi altora mai mult decât ai fi crezut.

4. Roagă-te. Fie că eşti budist, creştin, evreu, musulman sau ateu, o formă ritualizată de a-ţi exprima mulţumirea te poate ajuta să-ţi sporeşti recunoştinţa.

5. Foloseşte-ţi simţurile. 80% dintre oameni spun că sunt recunoscători pentru că sunt sănătoşi. Dacă este aşa, atunci conştientizează simplul fapt uman de a putea simţi ceea ce te înconjoară: foloseşte-ţi vederea, tactul, gustul şi mirosul pentru a experimenta lumea şi fii recunoscător că poţi să o faci.

6. Utilizează mementouri vizuale. Două obstacole mari în calea recunoştinţei sunt pur şi simplu uitarea şi faptul de a nu a fi atent. Aşa că lăsă undeva o notă de un fel anume care să-ţi amintească să fii recunoscător. Aceasta ar putea fi un flayer, un obiect din casa ta sau chiar o altă persoană care să-ţi dea un ghiont ocazional.

7. Fă un jurământ prin care te legi să fii mai recunoscător. Promite pe tot ceea ce ai mai sfânt că vei fi mai recunoscător. Sună nebuneşte? Există un studiu care arată că funcţionează.

8. Gândeşte în termeni de recunoştinţă. „Gândurile automate" sau „vorbirea interioară” din terapia cognitivă se referă la lucrurile obişnuite pe care ni le spunem în continuu. Ce ar fi dacă ai spune mereu: "Viaţa mea este un dar"? Prea exagerat? OK, ce zici de: "Fiecare zi este o surpriză"?

9. A acţiona recunoscător înseamnă a fi recunoscător. Spunând mulţumesc, devii mai recunoscător. Este atât de simplu.

10. Ai putea fi recunoscător faţă de vrăjmaşii tăi? Ar fi un mare salt creativ să fii recunoscător faţă de oamenii pe care îi dispreţuieşti cel mai mult. Dar salturile creative mari sunt exact genul de lucruri care pot să declanşeze o schimbare în fiinţa ta. Fă o încercare.





Traducere de Maricica Botescu după 10-grateful-steps-to-happiness, cu acordul autorului

Scris de: Jeremy Dean
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.