Utilizează acest exerciţiu simplu al recunoştinţei pentru a obţine o stare de spirit mai bună, în mai puţin de două minute pe săptămână. Stările de spirit cu adevărat bune sunt asemănătoare pulberii de aur. Ele aduc optimism, râsete, creativitate şi simpla bucurie de a trăi. Stările bune ne ajută să suportăm toate frecuşurile cotidiene ale vieţii, cu multă graţie.

 



Cercetarea psihologică confirmă acest lucru. Emoţiile pozitive sunt asociate cu o mai mare creativitate, cu o capacitate crescută de rezolvare a problemelor şi, în general, cu o mai mare reuşită în viaţă (vezi articolul 9 căi prin care fericirea duce la succes).

Deci, iată o modalitate rapidă şi durabilă de îmbunătăţire a stării de spirit: practicarea recunoştinţei. Acest articol aduce în primul rând dovezi că un exerciţiu simplu de exersare a recunoştinţei, dacă este reluat cu perseverenţă, poate îmbunătăţi starea de spirit. După prezentarea dovezilor, urmează explicaţia modului în care trebuie efectuat exerciţiul.

 

 

Dovezile

Trei studii recente susţin utilizarea recunoştinţei în îmbunătăţirea stării de spirit:

1. Emmons şi McCullough (2003) au fost surprinşi să afle că fericirea ar putea fi sporită printr-un exerciţiu simplu de exprimare a recunoştinţei. Participanţilor li s-a cerut să noteze săptămânal, timp de 10 săptămâni la rând, câte 5 lucruri pentru care erau recunoscători. La sfârşitul studiului, membrii acestui grup s-au declarat cu 25% mai fericiţi decât un grup de control care doar a enumerat cinci evenimente săptămânale.

2. Lyubomirsky şi colaboratorii (2005) au comparat practicarea recunoştinţei de trei ori pe săptămână cu o dată pe săptămână. Ei au descoperit că doar cei care efectuau exerciţiul o dată pe săptămână erau mai fericiţi. Acest lucru sugerează că recunoştinţa exagerată nu este benefică - posibil din cauza obişnuirii cu procedura.

3. Seligman, Steen, Park şi Peterson (2005) au efectuat un studiu randomizat, controlat cu placebo. Ei au urmărit participanţii până la 6 luni de la începerea practicării unui exerciţiu simplu de recunoştinţă şi au constatat că aceştia erau mai fericiţi şi mai puţin deprimaţi decât un grup de control. În acest studiu însă, participanţii au consemnat iniţial zilnic, timp de o săptămână, lucrurile pentru care erau recunoscători.

Exerciţiul

Convins de rezultatele cercetărilor? Ei bine, chiar dacă nu eşti, frumuseţea acestui exerciţiu este că el este atât de uşor, încât nici măcar nu ar trebui să fie numit exerciţiu. Tot ce ai nevoie este să dispui de puţin timp – de două minute doar - pentru a te gândi la trei lucruri pentru care eşti recunoscător: la acele lucruri care au un rol benefic pentru tine şi fără de care viaţa ta ar fi mai săracă. Apoi, dacă mai ai timp, poţi medita la cauzele acestor lucruri bune. şi asta e tot.

Pericolul este ca acest exerciţiu poate să pară atât de banal încât să nu merite să-l faci. Dar ia în considerare acest lucru: oamenii sunt preocupaţi în mod constant de lucrurile pe care nu le au sau de ceea ce nu li s-a întâmplat. Ca urmare, ei apreciază foarte rar lucrurile bune pe care le au şi lucrurile benefice care s-au întâmplat deja. Dacă este posibil ca chiar şi cel mai simplu gând negativ să provoace o schimbare în starea ta de spirit, de ce n-ar putea şi un gând pozitiv de recunoştinţă să aibă acest efect, de asemenea? Dacă ţi se pare greu să continui, ai aici câteva sugestii, dar e mai bine să ai propriile idei:

- Azi nu mă doare capul.
- Am luat un prânz bun.
- Am o familie.
- Noile mele şosete îmi ţin picioarele calde.
- Am spus o glumă şi oamenii au râs (trebuie să iau tot ce pot obţine!).

Unele dintre acestea sunt destul de banale, dar niciun bob de mulţumire nu este prea mic, odată ce ai epuizat suspecţii obişnuiţi.

Poţi încerca să experimentezi efectuarea acestui exerciţiu săptămânal sau chiar zilnic, după cum simţi. Dacă exerciţiul începe să-şi piardă din putere, acest lucru ar putea fi cauzat de obişnuirea cu el - încearcă să fii creativ cu recunoştinţa ta.

Traducere de Maricica Botescu după better-mood-from-gratitude-2-minute, cu acordul autorului

Scris de: Jeremy Dean
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.