Există noi dovezi că suplimentele alimentare ce conţin vitamina D pot facilita tratarea autismului. Mulţi oameni de ştiinţă au presupus că comportamentul social problematic al persoanelor cu autism este influenţat de nivelurile scăzute de vitamina D şi serotonină. În prezent, un studiu a descoperit un raport de cauzalitate între vitamina D şi cei trei hormoni care sunt importanţi pentru comportamentul social: serotonina, oxitocina şi vasopresina.

 

 

Cercetarea genetică a demonstrat că hormonul vitamina D activează o genă care produce o enzimă ce are capacitatea de a creşte nivelul de serotonină (Patrick & Ames, 2014).  În creier, serotonina acţionează ca un neurotransmiţător, facilitând schimbarea comportamentului social şi chiar afectând reţeaua şi structura creierului. Totuşi, cercetările au descoperit, de asemenea, că gena afectată de vitamina D tinde să diminueze producţia de serotonină în intestin şi în alte ţesuturi. Nivelurile ridicate de serotonină în intestin – locul unde se găseşte de obicei serotonină în proporţie de 90% - poate cauza probleme intestinale, ce sunt adesea asociate cu autismul.

Studiul poate facilita clarificarea a două enigme (printre multe altele) despre autism:

1. „Serotonină anormală”. Aceasta este descoperirea conform căreia persoanele ce suferă de autism tind să aibă un nivel scăzut de serotonină în creier, însă un nivel ridicat în sânge – ceea ce provoacă probleme intestinale.

2. Motivul pentru care mai mulţi bărbaţi decât femei suferă de autism. Hormonul estrogen poate creşte nivelul de serotonină. Majoritatea vitaminei D produsă în organism apare după ce radiaţiile UVB ating suprafaţa pielii.

Se consideră că cel puţin 70% din populaţia Statelor Unite are un nivel insuficient de vitamina D. În special, nivelul este scăzut în rândul persoanelor care trăiesc în climate nordice, cum ar fi cele din părţile nordice ale Statelor Unite. Problema este îndeosebi gravă pentru cei cu o piele mai închisă la culoare, întrucât aceasta blochează razele UVB.

De asemenea, este interesant de menţionat că rata cazurilor de autism a crescut în perioada în care s-au înregistrat scăderi drastice al nivelului mediu de vitamina D. În cazul autismului, autorii studiului recomandă suplimentele alimentare ce conţin vitamina D, triptofan (care se transformă în serotonină) şi acizi graşi omega 3 – toate acestea fiind relativ ieftine. De asemenea, ei susţin că în timpul îngrijirii prenatale, monitorizarea nivelului de vitamina D trebuie să devină o practică standard.

Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după autism-vital-link-found-between-vitamin-d-and-serotonin-production cu acordul editorului

Scris de: Jeremy Dean
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.