"Eşti destul de bun!" Auto-acceptarea este un obicei cheie pentru fericire, dar este unul pe care oamenii îl practică cel mai puţin. Un nou sondaj pe 5.000 de oameni a găsit o legătură puternică intre auto-acceptare şi fericire, în ciuda faptului că este un obicei care nu este foarte des practicat. Constatarea vine de la un studiu realizat de către organizaţia umanitară Acţiunea pentru fericire (Action for Happiness), în colaborare cu programul Fă ceva diferit (Do Something Different).

 

 

În studiul lor, cercetătorii au identificat zece obiceiuri cotidiene a căror contribuţie la sporirea fericirii a fost demonstrată ştiinţific. Iată cele 10 obiceiuri, în ordinea ratingurilor medii acordate de participanţii la studiu, pe o scară de la 1 la 10, după frecvenţa practicării lor:

:: Dăruirea: a face lucruri pentru alţii - 7,41
:: Relaţionarea: a te conecta cu oamenii - 7,36
:: Emoţia: a avea o abordare pozitivă - 6,74
:: Aprecierea: a remarca contribuţia celorlalţi - 6,57
:: Semnificaţia: a fi parte din ceva mai mare - 6,38
:: Rezilienţa: a găsi modalităţi rapide de a-ţi reveni în urma unei situaţii adverse - 6,33
:: Încercarea: a face, a realiza ceva, a învăţa continuu lucruri noi - 6,26
:: Direcţia: a-ţi fixa obiective de atins - 6,08
:: Exerciţiul fizic: a avea grijă de propriul corp - 5,88
:: Auto-acceptarea: a te simţi confortabil cu cine eşti - 5,56


Studiul a arătat că una dintre cele mai mari corelaţii dintre aceste obiceiuri asociate cu fericirea şi fericirea raportată de respondenţi exista în cazul auto-acceptării. Această categorie, însă, a fost cotată cel mai jos de către persoanele care practicau în realitate obiceiul, cu o medie de doar 5,56.

În capul listei cu obiceiuri producătoare de fericire s-a situat "dăruirea". La această categorie, unul din şase respondenţi şi-a acordat 10 puncte din 10, puţin peste o treime din numărul lor şi-au acordat 8 sau 9 puncte, mai puţini - 6 sau 7 puncte şi, mai puţin de unul din şase, (15%) - 5 puncte sau mai puţin.

Unul dintre psihologii implicaţi, profesorul Karen Pine a spus: "Practicarea acestor obiceiuri ne poate spori în mod real fericirea. Este minunat să vezi atât de mulţi oameni care fac în mod regulat diverse lucruri pentru ajutorarea celorlalţi - şi, făcându-i pe alţii fericiţi, tind să se simtă bine ei înşişi. Acest sondaj a arătat că practicarea auto-acceptării este un lucru care ar putea face cea mai mare diferenţă pentru fericirea multor oameni. Exerciţiul fizic, la rândul lui, este cunoscut pentru rolul său la sporirea bunei dispoziţii, ca atare, dacă oamenii doresc un mod simplu, cotidian de a deveni mai fericiţi, ei ar trebui să-şi însuşească, de asemenea, şi obiceiul de a fi mai activi pe plan fizic."

Creşterea auto-acceptării

Iată trei moduri de a-ţi spori auto-acceptarea, conform sugestiilor făcute de către cercetători:

“1. Fii la fel de bun cu tine însuţi precum eşti cu alţii. Vezi greşelile tale ca oportunităţi de a învăţa. Observă lucrurile pe care le faci bine, chiar dacă sunt de mici dimensiuni.
2. Cere unui prieten sau unui coleg de încredere să-ţi spună care sunt punctele tale forte sau ceea ce este valoros la tine.
3. Petrece câteva momente în linişte de unul singur. Armonizează-ţi trăirile interioare şi încearcă să te împaci cu cine eşti."

Traducere de Maricica Botescu după 10-simple-habits-proven-to-make-you-happier, cu acordul autorului

Scris de: Jeremy Dean
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.