Se tem oamenii în mod automat de ceea ce este nou? Ei par să respingă noutatea suficient de des, încât să existe un sindrom psihologic care să explice asta. Reflexul Semmelweis a fost denumit după un individ care a avut o idee radicală, ce ar fi putut salva mii de vieţi, dar care a fost respinsă de toată lumea, astfel că măcelul a continuat.



Ignaz Semmelweis era un tip deştept. Era un tip perspicace. Aceste calităţi nu l-au ajutat prea mult. Era doctor, iar unul dintre lucrurile pe care le-a observat a fost că ceilalţi doctori mergeau direct la secţia de maternitate, unde femeile năşteau, după ce îi trataseră pe muribunzi şi îi tăiaseră pe cei decedaţi. El a observat şi că secţia de maternitate prezenta o rată a mortalităţii absolut înfiorătoare. Femeile mai bine năşteau singure decât să meargă la spital.

După un timp şi după mai multe observaţii, el a găsit o soluţie. Era mult mai bine dacă medicii se spălau pe mâini după ce se ocupau de pacienţii bolnavi şi înainte de a se ocupa de nou-născuţi. Medicii au spus în cor: ”la naiba cu tipul ăsta”. Unii s-au încăpăţânat chiar şi mai tare să nu se spele. Semmelweis a murit ruinat într-un ospiciu.

După moartea sa, ştiinţa medicală şi-a dat seama că acesta avea dreptate. Avea dreptate într-un mod atât de simplu şi de evident şi a fost dispreţuit într-un mod ”atât de absolut” încât a dat numele reflexului Semmelweis. Aceasta este denumirea dată informal respingerii unei idei sau dovezi noi, doar din cauză că este nouă. Reflexul îşi are originea în refuzul oamenilor de a se debarasa de obişnuinţele căpătate – la urma urmelor, dovezile, oricât de multe, n-ar putea vreodată să fie suficiente pentru ca oamenii să facă asta.

Asta cu siguranţă se întâmplă, dar este cu adevărat un reflex? Însuşi cazul lui Semmelweis sugerează că el înseamnă mai mult de atât. Semmelweis nu doar le cerea doctorilor să facă ceva nou; el spunea că aceştia îşi omorâseră, de fapt, pacienţii. Asta trebuie să fi fost greu de înghiţit pentru doctori.

Mai exista şi chestiunea represaliilor în cazul celor care nu urmaseră indicaţiile lui Semmelweis după ce acestea fuseseră date. Procesele de malpraxis nu sunt ceva nou. Multă mândrie şi mulţi bani depindeau de posibila eroare a lui Semmelweis.

 



Traducere de Ana Dumitrache după the-semmelweis-reflex-explains-why-people-reject-the-new

Scris de: Esther Inglis-Arkell
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.