Cum poţi scoate la iveală ce e mai bun din cei din jurul tău? Aşteaptă-te să fie deja cei mai buni şi lasă asta să se vadă. Ei se vor ridica (sau coborî) la înălţimea aşteptărilor tale. Există două efecte, care au primit şi nume, ce au legătură cu modul în care oamenii reacţionează la observatorii lor – efectul Golem şi efectul Pygmalion. Evident, efectul Golem este mai greu de testat, din considerente de etică.

 

 

Ambele efecte funcţionează mai bine asupra celor tineri şi este greu să convingi părinţii să le dea voie copiilor să participe la un studiu care este creat pentru a le face rău. Ca în cazul majorităţii studiilor sociologice, studenţii au parte de ce e mai rău. Un studiu a analizat felul în care oamenii se purtau în timpul unei lecţii de la care se aşteptau să fie ori excelentă, ori sub standard, iar apoi cercetătorii au ”interpretat” ambele atitudini, în timp ce un student slab ţinea o oră de curs improvizată. Evaluatorii independenţi au observat că performanţa ”profesorului” varia considerabil în funcţie de reacţiile pozitive sau negative – în întregime non-verbale – pe care le primea de la ”studenţi”.

În ceea ce priveşte mai puţin ambiguul efect Pygmalion, în cadrul unui studiu, cercetătorii le-au spus unor învăţători de şcoală primară că nişte elevi aleşi la întâmplare aveau să prezinte o dezvoltare intelectuală extraordinară în acel an. Clasa a fost testată la sfârşitul anului, iar elevii menţionaţi au avut, în medie, scoruri mai mari la testele de inteligenţă decât restul colegilor.

Însă schimbă aceste efecte cu adevărat ceva? Toată lumea se emoţionează atunci când se află în faţa unei mulţimi şi simte că lucrurile nu merg bine. Asta trebuie să fie cu atât mai adevărat în cazul tinerilor la vârsta studenţiei. După câteva lecţii, poate că ar fi învăţat să se detaşeze de reacţiile negative. Şi este posibil ca acei copii indicaţi să fi primit mai multă atenţie din partea învăţătorilor, nu doar să profite de pe urma aşteptărilor mari. Unele studii arată că efectele aşteptărilor sunt minore şi că, mai devreme sau mai târziu, oamenii se întorc la nivelul lor natural de competenţă. Şi totuşi, când au stricat vreodată cuiva aşteptările mari?



Traducere de Ana Dumitrache după the-pygmalion-effect-and-the-golem-effect

Scris de: Esther Inglis-Arkell
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.