Când iei decizii legate de carieră, ar trebui să iei în calcul mai degrabă factorii raţionali precum banii sau să-ţi urmezi pasiunea? Când alegi unde să trăieşti, ar trebui să pui în balanţă argumentele pro şi contra sau să te ghidezi în funcţie de ceea ce simţi? Modurile în care oamenii iau decizii în legătură cu cele mai importante lucruri din viaţa lor se împart în funcţie de răspunsul la o întrebare fundamentală: ar trebui să-ţi urmezi raţiunea sau inima?

 



Pentru a arăta clar divergenţa, un nou studiu psihologic asupra acestei dileme legată de minte sau inimă i-a chestionat pe oameni (Fetterman & Robinson, 2013): ”Indiferent de ceea ce ştii despre biologie, pe care parte a corpului tău o asociezi mai degrabă cu tine?”.

Cei 112 participanţi la studiu s-au împărţit în două: jumătate au indicat inima şi jumătate capul. Femeile s-au identificat mai degrabă cu inima decât bărbaţii.

Cine are dreptate? Care este cea mai bună cale de a lua decizii? De fapt, în alte cinci studii cercetătorii au aflat că fiecare mod de abordare are propriile avantaje:
:: Cei care s-au identificat cu capul lor au, în general, cunoştinţe generale mai solide şi performanţe academice mai bune.
:: Cei care s-au identificat cu inima lor sunt mai calzi în situaţii sociale.

Important de reţinut că nici folosirea inimii, nici cea a minţii nu conduc în mod sigur la reuşită. În schimb, fiecare dintre acestea au avantajele şi dezavantajele lor.

Integrarea minţii şi a inimii

Dar nu ar fi mai uşor să aduci inima şi raţiunea împreună; să integrezi informaţii de la fiecare pentru a rezolva problemele de zi cu zi? Iată ce spun Fetterman şi Robinson în al şaptelea studiu: "participanţii au fost confruntaţi în mod aleatoriu cu două condiţii, una în care au fost clandestin conduşi spre a indica mintea şi una în care au fost conduşi clandestin spre a indica inima".

Astfel, în loc de a întreba oamenii dacă sunt în principal din cei care îşi folosesc raţiunea sau din cei care folosesc inima, coordonatorii experimentului au încercat să-i manipuleze în a gândi într-un fel sau altul. A funcţionat?

Într-adevăr a funcţionat: "îndreptarea atenţiei către cap facilitează rezolvarea intelectuală de probleme, în special pentru că îi face pe oameni să gândească prin acele probleme într-o măsură mai mare. Prin contrast, îndreptarea atenţiei către inimă face ca factorii emoţionali să atârne mai greu decât cei raţionali în luarea deciziilor, mai ales pentru că scoate în evidenţă mai puternic sentimentele oamenilor atunci când decid ce să facă".

Asta deschide calea posibilităţii ca oamenii care gândesc mai ales prin prisma raţiunii să obţină beneficii din abordarea cu ajutorul inimii prin aceea că îşi amintesc faptul că nu suntem doar maşinării raţionale şi prin faptul că emoţiile pot oferi informaţii vitale în procesul de luare a deciziilor.

În mod similar, cei care sunt motivaţi de emoţii pot intra în legătură cu partea lor logică, raţională atunci când situaţia le-o cere.

Mintea noastră oricum face asta în mod automat într-o oarecare măsură, dar gândind în mod explicit separat la informaţiile provenite atât de la inimă, cât şi de la raţiune, putem lua decizii mai bune atunci când e vorba de cele mai importante alegeri din viaţa noastră.



Traducere de Alina Turcescu după how-to-use-your-head-and-follow-your-heart cu acordul editorului

Scris de: Jeremy Dean
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.