anxietateStudiile arată că anxietatea afectează simţul mirosului şi echilibrul, felul în care judecăm feţele umane şi percepţiile asupra spaţiului personal. Poate că anxietatea este un sentiment neplăcut, deoarece creează tensiune când este în exces, dar existenţa ei este necesară. Anxietatea ne spune că suntem în pericol şi că trebuie să facem ceva.

 

 

 

Tocmai aceia dintre strămoşii noştri care sufereau de anxietate erau cei care se pregăteau cel mai bine pentru iarnă şi care făceau planuri pentru a lupta împotriva triburilor vecine. Indivizii relaxaţi, calmi, nu se făceau niciodată astfel de lucruri.

Dar efectele anxietăţii nu se limitează la motivaţie, ele distorsionează tot felul de percepţii...

1. Anxietatea face literalmente ca totul să pută

Pe măsură ce oamenii devin mai anxioşi, ei sunt mult mai susceptibili de a eticheta mirosurile neutre ca mirosuri neplăcute (Krusemark & Li , 2013). Deci  anxietatea face literalmente ca lumea să pută. Explicaţia dată de profesorul Wen Li este că: "De obicei, în prelucrarea tipică a mirosului, doar sistemul olfactiv este activat. Dar atunci când o persoană devine anxioasă, sistemul emoţional devine parte a fluxului de prelucrare olfactivă." Iar pe măsură ce oamenii devin mai anxioşi, ei devin mai buni în diferenţierea diferitelor mirosuri neplăcute (Krusemark & Li, 2012)


2 . Exerciţiul reduce anxietatea


În general, atunci când oamenii fac un mic exerciţiu ei resimt mai puţină anxietate în viaţa lor. Un exerciţiu de cel puţin 20 de minute te poate face să te simţi mai calm pe moment. Totuşi, beneficiile unui mic antrenament se extind dincolo de sala de sport, în viaţa de zi cu zi. Un studiu a constatat că deşi simpla odihnă reduce anxietatea, ea nu te protejează împotriva evenimentelor stresante (Smith, 2013).

Însă exerciţiul pare a avea un efect mai de durată, contribuind la reducerea anxietăţii atunci când individul se confruntă cu situaţii stresante ulterioare. Într-adevăr, mulţi cred că exerciţiul ar trebui să fie recomandat în locul medicamentelor la persoanele care suferă de depresie şi anxietate.

3. Efectul parental

Ca multe lucruri, nivelul ridicat de anxietate este parţial cauzat de gene, dar o parte a motivului pentru care persoanele anxioase sunt astfel este cauzat de comportamentul părinţilor. Copiii sunt mult mai susceptibili de a fi anxioşi atunci când părinţii lor îi critică direct, afişează un nivel ridicat de îndoială şi sunt reci emoţional (Budinger şi colaboratorii, 2012).


4. Gândeşte diferit


Una dintre cele mai bune modalităţi de reducere a anxietăţii este aceea de a aborda diferit diverse situaţii. Nu este un examen, este un mic test distractiv. Nu este o prezentare înfricoşătoare, este o mică discuţie cu câţiva colegi. Nu e un interviu de angajare, este o şansă de a întâlni oameni noi.

Cele mai multe situaţii pot fi reîncadrate în acest fel şi studiile arată ca oamenii care fac acest lucru în mod natural se simt mai puţin anxioşi în situaţiile sociale stresante în raport cu cei care încearcă doar să-şi suprime anxietatea, (Llewellyn et al ., 2013).

5. Persoanele anxioase sar rapid la concluzii

Oamenii foarte anxioşi sar la concluzii mult mai rapid atunci când judecă expresiile faciale. Un studiu efectuat de Fraley şi colaboratorii săi (2006) sugerează că oamenii anxioşi pot avea probleme în relaţiile lor, deoarece ei formulează prea rapid concluzii referitoare la expresiile faciale.

Profesorul Fraley a explicat: "Acest specific al sensibilităţii perceptive "de a reacţiona imediat la cea mai mică provocare" poate fi un motiv pentru care oamenii foarte anxioşi experimentează  conflicte mai serioase în relaţiile lor. Ironia este că aceştia au capacitatea de a face judecăţi cu o mai mare precizie decât oamenii mai puţin anxioşi, însă datorită rapidităţii cu care fac judecăţi referitoare la emoţiile altora, ei au tendinţa de a face inferenţe eronate cu privire la stările şi intenţiile emoţionale ale celorlalte persoane".

6. Anxietatea afectează echilibrul

De multe ori, oamenii care se confruntă cu niveluri mai severe de anxietate au, de asemenea, şi probleme de echilibru. Ei se simt uneori ameţiţi fără vreun motiv aparent şi se balansează mai mult decât alţii în timp ce stau în picioare în mod normal. Acest lucru începe adesea în copilărie şi, pentru că anxietatea poate fi dificil de tratat la copii, psihologii încep prin a încerca să trateze problemele de echilibru.

Studiile au arătat că tratarea problemei echilibrului poate ajuta la tratarea anxietăţii (Bart et al., 2009).

7. Meditaţia reduce anxietatea

Pe lângă exerciţiu şi gândire diferită, cei care se confruntă cu anxietatea pot încerca, de asemenea, meditaţia. Pentru a alege doar unul din multiplele studii recente, Zeidan şi colaboratorii (2013) au constatat că un curs de 20 de minute de meditaţie a fost suficient pentru a reduce anxietatea cu până la 39%.

8. Anxietatea extinde spaţiul personal

Cu toţii avem un câmp invizibil în jurul nostru pe care ne displace ca alţi oameni să-l invadeze. În partea din faţă acesta este în general de aproximativ 20 - 40 cm; dacă alţii se apropie fără permisiunea noastră, ne simţim ciudat. Dar, cercetătorii au descoperit că, la persoanele anxioase, spaţiul personal este mai extins (Sambo & Iannetti, 2013) .

Deci, nu vă apropiaţi prea mult de oamenii anxioşi, deoarece "marja lor de siguranţă" este mai mare.

Traducere de Maricica Botescu după 8-fascinating-facts-about-anxiety cu acordul editorului

Scris de: Jeremy Dean
Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.