InjurândDacă eşti unul dintre studenţii la psihologie trebuie să fi auzit  (de la profa/profu de psihologie socială) de următoarea povestioară (visez, desigur!). Este o poveste ilustrativă pentru una dintre cele mai grozave teorii din psihologia socială. Un bătrânel trăia într-un cartier rău famat.

 

Într-o bună zi (cu ghinion, de altfel) nişte adolescenţi sturlubatici şi-au propus (plictisiţi de şcoală) să-l necăjească pe bătrânelul nostru. Aşa că în fiecare zi, ei treceau pe la casa moşuleţului şi cu ajutorul unui limbaj de cartier savant comentau traiul senin (ca urmare a unei pensii decente) al hodorogului. Doar că acesta nu era un moşuleţ oarecare. Ca urmare a unor meditaţii prelungite în lotus alternate cu statul pe cap, îşi putea controla furia şi menţine o atitudine de detaşare senină. Nu, nici pe departe, moşuleţul înţelegea (cu adevărat) psihologia socială, aşa că şi-a întocmit un plan şmecher.

I-a aşteptat pe adolescenţi în faţa casei. Bătrânelul, în mod vădit senil, i-a plătit. Da, le-a dat bani, renunţând la cafteală, o strategie prea puţin inteligentă. Să zicem, că i-a plătit pe fiecare cu câte 10 lei. Mai mult, le-a propus următorul târg. De fiecare dată când dumnealor vin să-l înjure, el îi plăteşte. Un astfel de individ care plăteşte ca să fie înjurat, nu poate fi decât scrântit, plecat cu pupăza, smintit.

Timp de o săptămână, o dată pe zi, hodorogul senil îi plătea, conform înţelegerii, pe acei adolescenţi care făceau şi ei un ban cinstit, „defecând” cu spor la casa moşului.

Dar la începutul următoarei săptămâni, când adolescenţii au venit să-şi câştige existenţa, bătrânelul le-a explicat că a avut nişte cheltuieli imprevizibile şi că nu-i poate plăti decât cu cate 2 lei pe fiecare. Fără a fi prea deranjaţi, adolescenţii au primit banii şi au continuat cu comentariile obscene.

La începutul celei de-a treia săptămâni, totul s-a schimbat. Când gaşca, cu conştiinciozitate, s-a înfiinţat la casa moşului, el le-a explicat că nu poate să le ofere mai mult de 50 de bani fiecăruia, date fiind nişte probleme de sănătate. O ofertă scandaloasă, vezi bine, iar adolescenţii, frustraţi de această propunere, au refuzat să-şi mai strige obscenităţile.

Citiţi şi: Impactul înjurăturii asupra sănătăţii

Ca să înţelegi pe deplin acţiunile aparent iraţionale ale bătrânelului, va trebui să faci o călătorie în timp, în anul 1970, şi să te întâlneşti cu un individ pe nume Edward L. Deci, care i-a plătit pe unii ca să rezolve un puzzle dificil (în cadrul unui experiment ştiinţific). Da, are legătură cu psihologia motivaţională, despre cum poţi creşte sau descreşte motivaţia angajaţilor cu ajutorul stimulentelor sau despre cum poţi perverti motivaţia pentru învăţătură a unui puşti ori adolescent.

Articol preluat de pe blogul SasSeramis, cu acordul autorului

Scris de: Seramis Sas, Ph.D.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.