Viruşi versus virusuri

Dacă o să verificaţi dicţionarele limbii române existente pe piaţă ori DexOnline.ro o să observaţi că pentru substantivul virus există două forme de plural, ambele acceptate: virusuri şi viruşi.

Întrebarea care se naşte este următoarea: cum spunem când ne referim la viruşii informatici şi cum spunem când ne referim la agentul patogen?

Opiniile pe Internet sunt diverse. Oricum ele nu reprezintă o autoritate, dar existenţa acestor dezbateri în spaţiul online arată că există o preocupare pentru acest subiect.

 

După cum spuneam, dicţionarele par să nu ne ajute prea mult, menţionând ambele variante de plural, nefăcând distincţie între virusul de computer şi microb.

Din fericire, Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie (DOOM2) se ocupă de acest subiect şi face lumină. Cel puţin într-o oarecare măsură...

Conform DOOM2 forma viruşi se referă la virusul informatic, iar pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruşi, cât şi virusuri.

Deci, dacă nu vreţi să greşiţi, până când Academia Română va lua o decizie în privinţa specializării acestor forme de plural, puteţi folosi pluralul viruşi, fără teama de a greşi. Ori - şi mai bine - reţineţi cum se face diferenţa dintre cele două forme de plural şi folosiţi-le în cunoştinţă de cauză.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.