Care este scopul sensibilizării acoperite? Care a fost procedura lui Cautela? Sensibilizarea acoperită este o formă de sensibilizare în care procesul de condiţionare are loc în imaginaţie, în afara câmpului vizual (fiind mai degrabă ascunsă, decât făţişă). Să presupunem că un alcoolic doreşte să renunţe la băutură.

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.13: Terapii) - (Partea a III-a: Terapii comportamentale) - Sensibilizarea acoperită


 

O abordare vizează încercarea de a antrena un răspuns emoţional negativ la gândurile despre băutură. În teorie, acest lucru poate fi realizat prin stârnirea anxietăţii sau a gândurilor dezgustătoare ca urmare a apariţiei gândurilor despre băutură. Iată o mostră din tratamentul prin sensibilizare acoperită propus de Cautela (1967, pp. 461-462):

Mergi într-un bar. Te decizi să iei un pahar de bere. Acum te îndrepţi spre tejghea. Pe măsură ce te apropii de bar, ai un sentiment ciudat de gol în stomac. Ai stări de rău şi de greaţă de la stomac. Îţi vine un lichid pe gât care este foarte acru. Încerci să-l înghiţi la loc, dar, făcând asta particulele de alimente încep să treacă din gât în gură... [Descrierea continuă şi devine mai vie şi mai oribilă.] ...Te întorci cu spatele la bere şi imediat începi să te simţi mai bine. Ieşind din cârciumă începi să te simţi din ce în ce mai bine. Când ajungi afară, la aerul curat, proaspăt, te simţi minunat. Du-te acasă şi te curăţă.

Ce procedură asemănătoare tehnicii lui Cautela a fost încercată în Uniunea Sovietică a anilor '30?

Alcoolicii din Uniunea Sovietică luau un medicament amestecat cu lichior care le inducea greaţă. Tratamentele de sensibilizare vizibilă  - nu doar imaginativă, cu medicamente care induceau greaţa, fuseseră încercate în Uniunea Sovietică încă din anii '30. Un text psihologic sovietic din anii '30 afişează o imagine cu un şir de oameni stând pe nişte scăunele, fiecare având câte o găleată de metal între genunchi şi bând ceva dintr-un pahar. Era un amestec de lichior cu un medicament, care îi făcea rapid să vomite. Acest tratament urmărea să-i condiţioneze împotriva băuturii.

Alcoolici din Uniunea Sovietică care iau un medicament producător de greaţă în amestec cu lichiorul




Ce "tratament" a fost prezentat în filmul A Clockwork Orange?

Filmul A Clockwork Orange a prezentat un tratament foarte asemănător cu procedeul sovietic pentru alcoolism descris mai sus. Protagonistul, un bărbat tânăr, a fost arestat pentru crimă. Pentru a-l condiţiona împotriva violenţei, i se dădea un medicament inductor de greaţă în timp ce era obligat să privească, cu pleoapele deschise lipite cu scotch, filme cu violenţă. De fiecare dată când se întâmpla acest lucru, muzica lui Beethoven îi suna în urechi. După eliberare, tânărul se îmbolnăvea foarte tare ori de câte ori iniţia acte de violenţă sau auzea muzica lui Beethoven.

De ce este posibil ca procedura utilizată în A Clockwork Orange să nu funcţioneze?

Caricatura terapiei prin sensibilizare din A Clockwork Orange a alarmat publicul şi a adâncit neîncrederea acestuia faţă de tehnicile de condiţionare. În realitate, este puţin probabil ca o astfel de tehnică să funcţioneze. O persoană forţată să vizioneze filme cu violenţă, în timp ce i se face greaţă de la un medicament, ar putea să dea vina pe medicamente, nu pe conţinutul filmului. În general, animalele nu asociază boala cu imaginile sau cu sunetele, ci cu gustul. Aversiunea gustativă, dezvoltarea unei reacţii de evitare sau a unei senzaţii de boală asociate cu un gust, este una dintre cele mai puternice forme de condiţionare cunoscute. Însă procedura folosită în A Clockwork Orange implica stimuli vizuali, care nu sunt atât de uşor de asociat cu boala.

Cum funcţionează preparatele comerciale Antabuse şi Bantron?

Mai multe produse comerciale încearcă să valorifice puterea aversiunii gustative, în vederea eliminării dependenţelor. Antabuse este un medicament sub formă de drajeuri, util pentru persoanele care vor să-şi diminueze dorinţa necontrolată pentru alcool. El provoacă stări de greaţă la consumul de băuturi alcoolice. În teorie, se presupune că acest medicament va sprijini persoana să dezvolte o aversiune faţă de băutură. Bantron este un produs similar pentru persoanele care fumează ţigarete. El face ca ţigările să aibă un gust groaznic, fapt care (teoretic) ajută o persoană să-şi stopeze pofta pentru ţigări.

Din păcate, teoria nu se verifică întotdeauna în practică. Poftele sunt unele dintre cele mai puternice forţe motivaţionale care există. Opunerea lor unei aversiuni condiţionate nu este o soluţie magică. De fapt, nu funcţionează la fel de bine ca mai multe dintre abordările tradiţionale, cum ar fi terapia de grup cu persoane dependente. Tehnicile de aversiune condiţionată au un alt dezavantaj: ele sunt neplăcute! Deci, cu excepţia lui Antabuse, care este utilizat în programele de tratare a alcoolismului, terapeuţii comportamentalişti evită, de obicei, folosirea sensibilizării acoperite sau a tehnicilor de creare a aversiunii.

Traducere de Maricica Botescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.