PsihologieCe sunt actele ratate freudiene? Trebuie ele să implice aluzii sexuale? Freud credea că erorile de toate tipurile sunt relevante. Ca mecanisme de apărare, erorile sunt de mai multe soiuri. Actele ratate freudiene pot fi erori de limbaj, ca substituţiile de cuvinte şi greşelile de pronunţie.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.13: Terapii) - (Partea a I: Terapii psihodinamice) - "Actele ratate freudiene" şi alte erori


Uneori, acestea implică aluzii sexuale, dar acestea  nu fac parte din definiţie. Un act ratat freudian este definit ca fiind o eroare oarecare de limbaj care este accidental relevantă.


Colegul meu de cameră şi cu mine eram cei mai buni prieteni în urmă cu doi ani. După ce am decis să urmăm  acelaşi colegiu, ne-am gândit că ar fi minunat să fim colegi de cameră. Acest aranjament s-a dovedit a fi foarte bun pentru primul semestru sau cam aşa ceva, dar atât a fost! Amândoi am observat că prietenia noastră  se deteriora. După un timp, ne-am decis să ne aşezăm şi să avem o discuţie. Băusem în acea noapte, aşa încât toate sentimentele mele erau în aer. Colegul meu de cameră a sugerat că el îşi va lua  o cameră privată în anul următor. Eu am replicat că asta ar fi bine pentru mine: "Îţi vei lua o cameră ameţită." Acesta era un act ratat freudian: cameră ameţită.

Vedeţi, colegul meu de cameră fumează frecvent marijuana, atât de natural,încât el ar ascunde-o peste tot în cameră. La începutul acestui semestru m-am simţit destul de incomod, dar după o vreme cred că am învăţat să trăiesc cu acest neajuns. Asta era ceea ce credeam. Evident, învăţasem să trăiesc cu el, dar nu în subconştientul meu. [Fişierele autorului]

 

Ce este "supradeterminarea" şi cum se aseamănă ea cu un concept modern?

Cuvintele implicate într-un act ratat freudian, de obicei, se aseamănă între ele în formă şi funcţie. De exemplu, "potted" ("ameţit") şi "private" ("privat") sunt ambele adjective cu două silabe care încep cu litera "p". Freud a remarcat acest lucru şi a susţinut că cele mai multe erori au mai multe cauze care acţionează împreună pentru a crea eroarea. El a numit acest fapt supradeterminarea unei erori.O idee modernă similară implică accesarea informaţiilor din memorie printr-un proces de asociere  intersectată. Cuvântul "potted" (din această interpretare) se află la intersecţia mai multor asociaţii: (1) începe cu "p", (2) are două silabe, (3), se încadrează în propoziţie şi (4) are de a face cu problema colegului de cameră. Deci, cuvântul "potted" a fost preluat accidental şi introdus în propoziţie.

Erdelyi (1981) a identificat un act ratat freudian într-un articol critic referitor la conceptele freudiene. El scrisese anterior un articol intitulat: "Să nu măturăm represiunea sub covor", un titlu care era el însuşi un joc de cuvinte. Dar la citarea lucrării de către  Loftus şi Loftus (1980), în cursul argumentării împotriva amintirilor reprimate, ei au schimbat titlul în  "Să maturăm acum represiunea sub covor." Pentru  Erdelyi, acest amănunt arăta exact ceea ce ei încercau să facă, aşa că el a văzut în această eroare un amuzant act ratat freudian.

Care sunt alte câteva tipuri de "erori relevate", în afară de substituţiile cuvintelor?

Mai puţin cunoscute decât actele ratate freudiene sunt erorile implicate de distorsiunile auzului sau de interpretarea eronată a unui mesaj. De exemplu, un student (care se intâlnise cu o altă fată în secret) se afla în maşină cu prietena lui oficială. Când ea a început să-şi caute ceva în poşetă, el a auzit-o spunând , "You two-timing bastard" ("De două ori bastard"). După cum s-a dovedit apoi, ea voia să folosească oglinda de pe vizorul maşinii şi spusese de fapt, "Turn on the dashboard [light]" ("Aprinde  tabloul de bord [lumina]"), Studentul a scris, "Cred că am auzit ce am auzit pentru că îmi era frică că aflase de cealaltă fată."

Cum poate uitarea motivată sau pierderea lucrurilor să reflecte o "dorinţă inconştientă"?


Un alt tip de eroare semnificativă, după Freud, este uitarea. Freud a spus că uităm de multe ori lucrurile pentru un motiv anume. Uitarea motivată este un concept bine documentat în psihologie şi recunoscut în viaţa de zi cu zi. De exemplu, personalul de la cabinetele stomatologice ştie că trebuie să sune pacienţii cu o zi înaintea unei programări, pentru că în caz contrar, de obicei, pacienţii uită să apară. Freud ar spune că acest lucru se datorează faptului că la un anumit nivel ei doresc să uite o programare la dentist.

Pierderea lucrurilor poate fi relevantă în cazul în care aceasta are loc "accidental intenţionat". Freud a spus că oamenii pierd uneori un lucru valoros pe care l-au împrumutat pentru că, inconştient, ei se împotrivesc intenţiei de a-l da înapoi. Cu alte ocazii, o pierdere ar putea reflecta o dorinţă inconştienta de a se descotorosi de ceva.

O studentă a ridicat mâna în timpul unei discuţii despre pierderile semnificative şi a furnizat un exemplu. Ea a spus, "Ce-ar spune Freud despre asta? Mi-am scos şi mi-am aruncat verigheta în timp ce umblam somnambulă în prima noapte de mariaj!" Fără voie am spus, "Asta înseamnă că nu doreşti să fii căsătorită", "Freud ar face, probabil, o mulţime de remarci pe tema asta, dar nu toate erorile sunt semnificative." În acest caz, totuşi, studenta a divorţat  după un an.

Ce este o "idee eronată?


Freud a discutat de asemenea un tip de eroare pe care a numit-o idee eronată. Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană pe care o cunoşti destul de bine face o greşeală relevantă care implică cunoştinţe faptice sau autobiografice. De exemplu, ţi-ai putea declara oraşul de domiciliu ca oraşul unde ai crescut în copilărie, mai degrabă decât oraşul în care locuiești în prezent, în cazul în care cele două sunt diferite. Acest lucru ar putea indica o dorinţă pentru reeditarea  condiţiilor din copilărie. Freud credea, de asemenea, că oamenii care îşi aminteau propriile vârste incorect aveau o dorinţă inconştientă de a fi mai în vârstă sau mai tineri .

Toate ferestrele freudiene spre inconştient au în comun o intruziune în viaţa conştientă a unor gânduri sau emoţii (Freud ar spune un îndemn sau o dorinţă) care, în mod normal, se află în afara conştientizării sau la care o persoană se luptă să nu se gândească. Astfel de erori pot fi relevante, dacă ele reflectă activitatea mentală care se desfăşoară sub nivelul de suprafaţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.