PsihologieFraza ferestre spre inconștient a fost inventată de Freud pentru a eticheta un set de tehnici folosite pentru diagnosticarea problemelor ascunse. Astfel de tehnici sunt necesare, credea Freud, pentru că oamenii opun rezistenţă la aducerea  conflictelor în câmpul conştiinţei.

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.13: Terapii) - (Partea a I: Terapii psihodinamice) - Ferestre spre inconştient



Rezistenţă este numele pe care Freud l-a dat actului de luptă împotriva admiterii unui gând incomod în conştiinţă.


Ce sunt "ferestrele spre inconştient"?

Freud a scris: "Când ne angajăm să vindecăm un pacient, să-l eliberăm de simptomele maladiei lui, el ne confruntă cu o rezistenţă puternică, tenace, care durează pe toată durata tratamentului". (Freud, 1925, p. 93)


Ce poate revela rezistenţa


Freud credea că rezistenţa, deşi este perturbatoare în terapie, poate fi un instrument de diagnostic util. Ea semnalează că terapeutul se apropia de un adevăr dureros. Aşa cum a formulat Freud: "Dacă un copil nu vrea să-şi deschidă pumnul încleştat, cu siguranță el ascunde ceva ce nu ar trebui să aibă."

Ferestrele spre inconştient sunt căile de obţinere a indiciilor sau sugestiilor referitoare la problemele ce pot fi ascunse în subconştient ca urmare a rezistenţei. Scopul acestor tehnici este acela de a localiza amintirile reprimate, cele care în mod normal nu sunt accesibile minţii conştiente.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.