PsihologieUneori un autist este un savant, o persoană cu "aptitudini speciale". Termenul mai vechi şi mai jignitor este cel de "savant idiot". Abilitățile unui savant autist seamănă de multe ori cu o mașină ciudată. Ce poate face un autist savant?

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a IV-a: Tulburările de dezvoltare) - Autiştii savanţi

De exemplu, un copil de 6 ani, cu simptome de autism realiza lucrări de artă ca o imprimantă laser, pornind de la un capăt de hârtie și lucrând spre celălalt. Picturile sale nu erau reproduceri exacte ale imaginilor pe care le văzuse, ele se bazau în parte pe imaginaţie. Una dintre creaţiile sale, care schiţa personajele din Sesame Street, este prezentată în următoarea ilustrație.





Un desen realizat de un copil autist [fișierele autorului]

 


Ce este un savant? Ce sunt savanții autişti?

Educatoarea lui de la grădiniță a spus că copilul a desenat această scenă din partea de sus a paginii în jos, "imaginea apărând ca și cum ar fi fost dezvoltată." Atunci când ea i-a cerut să deseneze un măr (copacul) pe care l-a vizitat împreună cu ceilalți copii, el a procedat în același mod, cu începere de la partea de sus a copacului și lucrând în jos, completând de-a curmezişul grosimea la final.





Numerele prime "desenate incoştient" de un copil autist [fișierele autorului]



Un alt băiat autist era fascinat de numerele prime. El putea spune imediat dacă un număr oarecare era un număr prim, până la numerele de 7 cifre. Când rămânea singur, el desena deseori în mod inconştient numere prime în diferite combinații.

Unii autişti sunt savanţi calendaristici care pot spune instantaneu ziua din săptămână pentru orice dată a istoriei. Alții au o ureche muzicală perfectă, dacă ați fredona o notă, ei pot să vă spună ce notă este.

Citiţi şi:
:: Daniel Tammet - omul cu creier fenomenal
:: Kim Peek: omul cu memorie de elefant

Ce au toate competențele în comun?

Ce au toate aceste abilități în comun? Ele sunt bazate pe sisteme de reguli rigide. Regulile nu se schimbă, odată ce le înveți. Un număr prim este întotdeauna prim, un C# este întotdeauna un Ci#. Savanţii autişti par a-şi canaliza toate energiile lor într-un talent pe care îl utilizează cu un devotament fanatic. După mulți ani dedicaţi unei astfel de concentrări, autistul poate ajunge să aibă abilități excepționale sau expertiză în utilizarea unei anumite abilităţi. Pentru unele persoane cu autism, aceste abilități sunt o mană cerească, oferind un mijloc de a câștiga respect, stimă de sine și un loc de muncă.

Cum poate ajuta un talent special o persoană cu autism?
Cum este ilustrat acest lucru de povestea lui Stephen Wiltshire?


Un exemplu de savant autist cu o aptitudine valoroasă a fost Stephen Wiltshire. Deși capabil numai de forme limitate de conversație și necesitând asistenţă pentru a-şi satisface nevoile zilnice, Stephen avea capacitatea de a observa o clădire și de a memora imediat detaliile acesteia. El putea desena o schiță a clădirii (ca în exemplul precedent cu personajele din Sesame Street), care nu era o copie fidelă, ci o versiune stilizată a originalului. De fapt, desenele lui Stephen erau mult mai interesante decât reproducerile fidele, cu un fler artistic definit. La vârsta de 15 ani el a publicat o carte cu desenele sale intitulată Oraşe - Cities '(Wiltshire, 1989). O continuare, Oraşe plutitoare (Floating Cities), a fost publicată în 1991 și a devenit rapid un best-seller în Anglia. Această pagină web oferă numeroase exemple de artă realizată de către savanții autiști de diferite vârste: http://www.luton.ac.uk/healthcare/psychology/artistic_savant.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.