Introducere in psihologieO tulburare de dezvoltare e o problemă care întrerupe succesiunea normală a etapelor procesului de dezvoltare prin care oamenii se maturizează şi învaţă abilităţi. Aceste tulburări includ sindromuri cunoscute care presupun dizabilitate intelectuală.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a IV-a: Tulburările de dezvoltare) -
Tulburările de dezvoltare



Un exemplu de sindrom care presupune şi dizabilitate intelectuală este sindromul Down. Alte tulburări de dezvoltare afectează doar o parte izolată a intelectului. Un exemplu este dislexia (clasificată ca o tulburare de comunicare în DSM-IV). Iar altele sunt sindromuri complexe, cu efecte foarte diferite, aşa cum este autismul. Elementul comun al tuturor tulburărilor de dezvoltare  îl reprezintă limitările sau blocajele neobișnuite ale dezvoltării.

Care sunt tulburările de dezvoltare?

DSM-IV descrie tulburările de dezvoltare în capitolul "Tulburări diagnosticate pentru prima dată cel mai adesea în pruncie sau în copilărie". În paginile următoare ne vom abate de la respectarea strictă a schemei din DSM-IV în două moduri: prin utilizarea termenului de tulburări de dezvoltare (care a fost folosit ca o categorie diagnostică în DSM-III, dar nu şi în DSM-IV) şi prin efectuarea câtorva aprecieri asupra sindromului Down (care este aproape ignorat în DSM-IV).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.