PsihologieBrody (1983) descrie un atac de panică: Imaginează-te călătorind într-un autobuz aglomerat spre locul de muncă. Dintr-o dată, din senin, inima ta începe să bată cu putere, nu poți  să respiri, te simți amețit, dezorientat, ai stări de greață și te panichezi.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a II-a: Axa 1 a DSM-IV) - Atacurile de panică

Crezi că eşti pe cale să mori sau să înnebuneşti.

Cum se manifestă atacurile de panică?


Deși ţi-ai revenit, de îndată ce autobuzul se opreşte, te grăbeşti să ajungi pe stradă și începi să mergi la întâmplare, doar pentru a te îndepărta de mulțime. Este pentru a treia oară într-o lună de zile când ţi s-a întâmplat acest lucru, în drumul spre locul de muncă. Ești îngrozit să te gândeşti la ce s-ar putea să fie în neregulă cu tine. Un lucru pe care îl știi este că altădată nu vei mai lua autobuzul ca să mergi la serviciu - dacă vei mai îndrăzni să mai ieşi din casă.

Ce este agorafobia?

Atacurile de panică duc uneori la agorafobie: groaza de a merge în mulțime sau în locuri publice. Dr. Donald Klein, profesor de psihiatrie la Columbia University Medical Center, observă că "aproximativ 99% din agorafobii încep cu atacuri de panică nespecifice.

Atacurile de panică afectează aproape un milion de americani, în majoritate femei. Ele încep de obicei în adolescență sau după vârsta de douăzeci de ani. Pentru tratarea atacurilor de panică au fost folosite variate metode, inclusiv psihoterapia tradițională și forma de terapie comportamentală numită desensibilizare, care are efecte în aproximativ 30% dintre toate cazurile. Teama de zbor, care provoacă un nivel invalidant de anxietate la multe persoane, fapt ce le determină să refuze să călătorească cu avionul, poate fi aproape întotdeauna tratată cu succes cu ajutorul desensibilizării.

Care sunt tratamentele eficiente pentru atacurile de panică?

Medicaţia poate pune capăt imediat unui atac de panică atunci când se produce. Beta-blocantele și agenţii similari anti-anxioşi controlează atacurile de panică în aproximativ 90% din cazuri. Psihoterapia de susţinere poate fi de asemenea utilă pentru oameni, dacă există o cauză emoţională a atacurilor de panică.

Cum pot fi combinate terapiile în tratament?


Mulţi clinicieni simt că tratamentele medicamentoase și psihoterapia conversaţională au un efect mai bun dacă sunt utilizate împreună în tratarea atacurilor de panică. Un medicament poate aduce o schimbare rapidă în starea pacientului, în timp ce psihoterapia poate aborda problemele emoționale și să ajute un individ să facă ajustări pozitive în viața sa de zi cu zi.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.