TomografPrima dintre tehnicile moderne de scanare a creierului a apărut în anii ’70 ca o variantă a tehnologiei radiografiei. Numele ei era scanare tip CAT. O scanare de tip CAT implica rotirea unui aparat cu raze X în jurul axei corpului unei persoane.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea I: Creierul) - Computerul tomograf

 

Seria de poze era compusă din imagini transversale prin creier. Prin combinarea informaţiilor, cercetătorii din domeniul neuroştiinţelor sau medicii pot construi o radiografie tridimensională a creierului unei persoane. Aceasta prezintă eventuale tumori, ventricule mărite (cavităţile creierului pline cu lichid) şi alte deformări fizice ale creierului. Nu arată însă care sunt zonele de prelucrare activă a informaţiilor.

CAT vine de la „computer axial tomography” (tomografie axială computerizată). O tomografie este o radiografie care arată un strat de ţesut de la o anumită adâncime. O tomografie axială este realizată prin rotirea subiectului în jurul unei axe, ceea ce înseamnă răsucirea subiectului sau a aparatului. În timpul unei tomografii de tip CAT, pacientul stă întins nemişcat, în timp ce aparatul se roteşte în jurul corpului său. O studentă căreia i s-au făcut mai multe scanări CAT spunea că acestea au făcut-o să se simtă puţin claustrofobă, deoarece întregul ei corp se afla în interiorul unui aparat foarte mare care ulterior se rotea în jurul ei făcând radiografii din fiecare unghi.

Pe măsură ce tehnicile de scanare au devenit din ce în ce mai sofisticate, nu a mai fost necesară rotirea aparatului cu raze X pentru a realiza imaginea tridimensională. Acum un aparat cu raze X poate trece pe deasupra unei persoane (mumie sau orice alt obiect) şi construi o imagine tridimensională din „feliile” formate prin scanări repetate realizate de sus. Tehnica este încă computerizată şi este încă o tomografie (deoarece realizează o imagine din mai multe felii de radiografii), dar partea axială sau de rotaţie a scanării de tip CAT nu mai este necesară; din acest motiv tehnica mai nouă poartă numele de scanare CT.

Scris de: Russell A. Dewey
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.