Introducere in psihologie. DepresiaTulburările afective sunt dereglări ale stării de spirit. Depresia este tipul cel mai comun. În forma sa cea mai severă, depresia este paralizantă. Simptomele tipice sunt lipsa de speranţă, incapacitatea de a avea iniţiativă şi "emoţiile de gheaţă".

 

 

 

 

Momentul prezent pare lipsit de bucurie, dacă nu de nesuportat; viitorul pare sumbru.

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a II-a: Axa 1 a DSM-IV) - Depresia


Care sunt simptomele depresiei?

Un număr mare de persoane (10-20% dintre toate femeile, 5-10% dintre toţi bărbaţii) trec printr-o stare de depresie acută cel puţin o dată în viaţa lor. În rândul suferinzilor sunt incluşi oameni mari ai istoriei, cum ar fi Darwin şi Churchill. Ambii au declarat o mare durere psihologică asociată depresiei. Din păcate, adulţii care au trăit un episod depresiv au o şansă de 50% să mai aibă unul.

Care sunt motivele posibile pentru care femeile declară depresia de două ori mai mult decât bărbaţii?

De ce este incidenţa declarată a depresiei de două ori mai mare în rândul femeilor decât în cel al  bărbaţilor? Posibil pentru că biochimia femeilor sau reacţiile lor hormonale sunt diferite, dar pot exista şi alte explicaţii. Bărbaţii sunt, în general, mult mai reticenţi decât femeile în a căuta un tratament, ei putând considera admiterea depresiei ca un semn de slăbiciune. O altă sugestie lansată de experţii în sănătatea mentală este aceea că alcoolismul poate fi, de fapt, o mască a depresiei, pentru mulţi bărbaţi.

Oricare ar fi motivul, faptul că femeile sunt cele care suferă cu preponderenţă de depresie nu pare ceva specific culturii occidentale; raportul de 2 la 1 se găseşte în întreaga lume, în diferite culturi. În toate culturile, depresia este mai frecventă la femeile de vârstă fertilă (Weissman & Olfson, 1995).


Ce este depresia post-partum?

Depresia poate fi declanşată de mulţi factori. Unele femei fac depresie după o naştere (depresia post-partum). Fără îndoială, aceasta este cauzată, parţial, de schimbările hormonale care însoţesc sarcina şi naşterea, deşi factorii de mediu par să fie şi ei implicaţi. Adevărata depresie post-partum este diferită de "melancolia de după naştere" - un sentiment de dezamăgire, pe care îl trăiesc aproximativ trei sferturi dintre femei în săptămânile de după naştere. Adevărata depresie post-partum afectează 10% până la 20% dintre femei şi poate dura luni de zile.

Ce personaj celebru a suferit de depresie post-partum?


Psihiatrii au descoperit că depresia post-partum este mai frecventă atunci când copilul este "dificil" sau femeia se simte neiubită (Vandershaf, 1987). Prinţesa Diana a suferit de depresie post-partum după naşterea unuia dintre cei doi fii ai săi. Ea a relatat public trăirea ei, spre satisfacţia lucrătorilor britanici din sănătatea mintală, care au declarat că aceasta a ajutat femeile să vorbească despre experienţe similare.

Ce este SAD şi cum poate ea fi vindecată?

Lipsa luminii solare poate declanşa depresie la unele persoane, aparent prin scăderea nivelului hormonului de melatonină. Seasonal Affective Disorder (SAD) – tulburarea afectivă sezonieră - apare atunci când oamenii intră în depresie în timpul lunilor de iarnă (Hellman, 1982). Aceasta poate fi vindecată prin petrecerea unui timp de mai multe ore pe zi din cursul lunilor de iarnă în faţa unei lămpi luminoase, care simulează efectele zilelor mai lungi. Tulburarea afectivă sezonieră este comună doar la latitudinile nordice, unde lumina Soarelui este redusă  în timpul iernii. În ţări precum Finlanda, care a avut una dintre cele mai mari rate ale depresiei din istorie, camerele luminate, împreună cu sauna tradiţională sunt acum un accesoriu al multor locuinţe.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.