PsihologieCe sunt variabilele independente şi dependente? Pot exista mai multe variabile dependente? În cadrul cercetării experimentale, există întotdeauna măcar o variabilă schimbată în mod activ sau manipulată de către experimentator.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi experimentală) - Variabilele independente, dependente şi variabilele subiect


În general, este vorba despre cauza suspectată a unei relaţii de tipul cauză-efect. Aceasta este variabila independentă. Pentru a reţine acest termen, gândiţi-vă la variabila independentă ca la cea care poate fi manipulată independent (de una singură), în timp ce unele modificări sunt observate la alte variabile. Sau gândiţi-vă la experimentator ca la un agent al schimbării, o forţă independentă care poate manipula această variabilă pentru a vedea ce se întâmplă în diferite situaţii.

Variabilele măsurate pentru a vedea posibilele efecte ale unei manipulări sunt variabile dependente. Valorile acestor variabile pot depinde de manipularea variabilelor independente. Experimentul este creat pentru a afla asta. În termeni de cauză şi efect, variabila dependentă este suspectată ca fiind un efect. Pot exista mai multe variabile dependente examinate de către un experimentator – mai multe posibile efecte ale manipulării.

Ce sunt variabilele subiect?

Variabilele subiect reprezintă o a treia categorie de variabile întâlnite în mod normal în cercetarea psihologică. Vârsta, sexul, înălţimea şi greutatea subiectului reprezintă variabile subiect. Acestea nu sunt manipulate în cadrul cercetării (astfel că nu sunt variabile independente) şi nu sunt măsurate pentru a observa schimbările apărute în urma unei manipulări(astfel că nu sunt variabile dependente). Ele sunt caracteristici ale subiectului. Un cercetător le urmăreşte pentru a vedea dacă au vreo legătură cu rezultatele (de exemplu, pentru a vedea dacă efectele unui tratament variază în funcţie de vârsta subiectului).

Cum funcţionează compararea a două grupuri? Ce este un grup experimental? Dar un grup de control?

Un tip comun de experiment folosit pentru a aduna dovezi în cazul afirmaţiilor cauză-efect este compararea a două grupuri. Unul dintre ele, grupul experimental, primeşte un tratament creat pentru a produce nişte efecte (o manipulare a variabilei independente). Celălalt, grupul de control, este lăsat nealterat sau primeşte un tratament fals. Se adună date; variabilele dependente sunt măsurate. Rezultatele de la cele două grupuri sunt comparate şi analizate pentru a vedea dacă tratamentul experimental a produs vreo schimbare.

Care este diferenţa dintre o testare între subiecţi şi o testare interioară subiectului?

Acest tip de experiment se numeşte testare între subiecţi. Comparaţia se face între două sau mai multe grupuri diferite de subiecţi. Prin contrast, o testare interioară subiectului compară schimbările survenite în cazul aceluiaşi subiect în diferite momente. În cazul unei testări interioare subiectului, fiecare subiect serveşte drept propriul său ”grup de control” sau standard de comparare. Un exemplu de testare interioară subiectului este o comparaţie de tipul ”înainte şi după”. De exemplu, putem compara acuitatea vizuală a cuiva folosind mai multe tipuri de ochelari şi 50 de subiecţi diferiţi, pentru a determina care ochelari sunt mai buni pentru cele mai multe persoane. Testările interioare subiectului sunt supuse efectelor practicii(descrise la pag. 33). O persoană testată cu ajutorul unui test de vedere şi-ar putea aminti unele răspunsuri de la testul anterior. Dacă efectele practicii nu sunt scopul cercetării, atunci trebuie să fim atenţi la acestea de fiecare dată când aceiaşi subiecţi sunt testaţi de două ori folosind acelaşi tip de test.

Scris de: Russell A. Dewey
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.