Tânără tristăEric Fromm a scris despre sadici şi masochişti în 1956, dar s-ar fi putut referi foarte bine ce a scris la unii dintre studenţii de astăzi. Relaţiile imature se încadrează, de multe ori, într-un model asemănător sadismului psihologic descris de Fromm.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a III-a: Tipuri de relaţii) - Violenţa în relaţii. Un model comun

Iată în ce constă modelul...

Relaţia începe bine. Fiecare partener îşi arată unul altuia tot ce au ei mai bun. Aceştia se îndrăgostesc şi sunt al nouălea cer.

După o perioadă de întâlniri constante, efectul fiorilor începe să se diminueze şi în mod simultan începe să devină dominantă latura sadică (de obicei la bărbat). Dominarea este măgulitoare la început, dar în scurt timp devine excesivă. El încearcă să aleagă în locul partenerei cum să se machieze, cum să îşi petreacă timpul liber, chiar şi ce prieteni să aibă. Este nemulţumit dacă se întâlneşte cu vechii prieteni.

Are loc o criză. El o acuză că flirtează cu alţi bărbaţi sau se ia la bătaie cu cineva la vreo petrecere. Poate să devină dur, să îi vorbească aspru sau chiar să o lovească. Ea este şocată. Îi dă un ultimatum: dacă se va mai comporta vreodată aşa, se vor despărţi! El o asigură că nu se va întâmpla din nou.

Dar se întâmplă din nou, pentru că se pare că este în afara controlului său. Are loc un alt act de violenţă sau de umilire. Şi conform spuselor ei, se despart.

Rezultă o expunere spectaculoasă. Bărbatul dur „macho” dispare şi iese la suprafaţă băieţelul din interior. Izbucneşte în plâns. Dacă ea va fi de acord să-l primească înapoi, el promite că nu va mai face aşa din nou.

Uneori, există multe cicluri de iertare urmate de acte repetate de violenţă sau de umilinţă.

În cele din urmă, persoana care primeşte astfel de pedepse observă modelul şi îşi dă seama că nu se va schimba. Dar, să te desparţi de un tip instabil, o persoană care face acte de intimidare, nu este uşor! Până acum însă, el ştie deja că tactica lui cea mai bună este să insiste cu înverşunare. Va refuza să primească un răspuns negativ.

În cazul în care simpla încăpăţânare nu funcţionează, el face o criză de nervi, ameninţă că se sinucide sau ameninţă să o omoare pe ea. Îi poate telefona de mai multe ori pe zi sau îi poate distruge maşina, sau o poate aştepta în tufişuri în drumul ei, gata să îi sară în cale şi să continue cu motivele pentru care ea ar trebui să se întoarcă la el. Uneori hărţuirea poate dura luni, chiar ani de zile.

Acest model de comportament a fost frecvent descris de către studenţi a fi tipic în cazul primelor relaţii din liceu şi, uneori, la facultate. Se pare că este o reflectare a imaturităţii. Ea apare cel mai des la primele relaţii romantice în care oamenii nu sunt siguri de cum ar trebui să interacţioneze sau nu sunt conştienţi de semnele periculoase de la începutul relaţiei. Modelul se pare că e mai probabil să apară la un bărbat care provine dintr-o familie destrămată şi cu multe probleme, aşa cum este descris în continuare.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.